1 MEI

Koningsdag werd ook binnenshuis met volle aandacht van de media gevierd. Voor de gelegenheid was het Woningsdag gedoopt wat in schril contrast met het verleden stond. Geen kroning geen woning luidde de leus bij de kroning van Beatrix, maar tegenwoordig zijn er amper demonstraties en zijn de media brave weergevers van het oranjefeestje. Het tekort aan woningen is sinds de kroning van Beatrix nog steeds niet opgelost, de huizen die nog wel te koop of te huur staan zijn voor velen onbetaalbaar dankzij de prinsjes Bernhard.
De Nederlandse woningbezitters zijn in Europa kampioen hypotheeklast, de Fransen wezen minister Hoekstra er fijntjes op dat wij en niet de Zuid-Europese landen in de EU de meeste schulden hebben als je de hypotheeklasten meetelt. De Fransen met hun 32-urige werkweek noemden ook onze deeltijdeconomie, wij werken namelijk nog minder.

Goed om daar bij stil te staan op deze dag van de arbeid, want minder uren werken zou een verworvenheid moeten zijn. Op 1 mei moeten wij bedenken dat wij ons zonder arbeidersstrijd in het zweet des aanschijns 80 uur per week dood zouden moeten werken, zonder vakanties of andere vrije dagen. De werkenden moeten zich vandaag realiseren dat zonder hun inspanning het land echt stil zou komen te liggen. Bij deze lock-down blijkt wie er niet gemist kan worden, en dat zijn er veel en dat zijn met name de werkenden die het slechts betaald worden. Van de uitgebuite Roemenen die in de kassen de tomaten plukken tot de marathonlopers bij Bol.com die alle bestellingen bij elkaar moeten rennen. Het zorgpersoneel werkt zich nu te pletter en velen raken zelf besmet. Onder de dodelijke coronaslachtoffers zitten veel artsen en verpleegkundigen(bijna 9%). Zij moeten beseffen hoe groot hun macht is. Als zij staken ligt het land compleet plat.

De PvdA is haar rode basis toch niet helemaal vergeten, Asscher pleit vandaag voor een hoger minimumloon. Ook werd vandaag de uitslag bekend gemaakt van experimenten met de bijstand. Het bleek dat uitkeringsgerechtigden met begeleiding naar werk amper meer aan het werk kwamen dan zij die het zonder begeleiding moesten stellen. Ook kwam naar voren dat het dan ook nog vaak over deeltijdwerk gaat. Het NOS-Journaal maakte daarvan dat fulltime werk voor hen “te hoog gegrepen is”. De conclusie moet zijn dat werkgevers geen mensen uit de bijstand willen, zij hebben liever goedkope Oostblokkers. Maar zij hebben ook racistische redenen, een Mohammed komt er niet in, hooguit als goedkope rechteloze oproepkracht.
De werkenden moeten strijden voor beter loon, herstel en uitbreiding van arbeidsrechten. Daar hoort de Roemeen net zo goed bij, maar racisme niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *