150 Jaar Staatsbosbeheer, terug bij af

SBB(Staatsbosbeheer) bestaat 150 jaar, maar van een feestje kun je niet spreken. Het werd opgericht om bos te beschermen en aan te planten omdat Nederland bijna geen bomen meer over had, de bevolking had er driftig op los gekapt bij de aanvang van de industriële revolutie. Maar nu is SBB zelf driftig aan het kappen geslagen, niks beheer meer. Na 150 jaar terug bij af. De kap gaat in verhouding zelfs nog sneller dan in het kapzieke Brazilië van Bolsonaro. Daar mag de autochtone bevolking zien hoe het beetje bescherming dat zij genoten wordt afgeschaft en hoe zij met geweld, tot moord aan toe, van hun bossen worden beroofd.

De kapziekte die SBB teistert komt eindelijk wat in het nieuws. De huidige directeur mocht bij Nieuwsuur een week geleden uitleggen hoe het zit. Die uitleg stond stijf van tegenstrijdigheden, het was niet te volgen volstrekte onzin. Kappen om meer bos te krijgen, zoiets, maar aanplanten doet hij niet. De vorige directeur heeft zich inmiddels ook in het debat gestort. Hij vindt het rampzalig wat er gebeurt en levert er meteen de verklaring bij. Het is lucratief.
Dankzij Henk Bleker is er zwaar bezuinigd op natuurbeheer en het salaris en de dienstauto van de directeur moeten natuurlijk wel betaald worden. Gelukkig is er onder Balkenende ook een steenkoolcentrale gebouwd in Delfzijl en die is op een onnavolgbare redenatie toch milieuvriendelijk door de bijstook van biomassa. En die biomassa staat op de gronden van SBB CO2 af te vangen. Langs de wegen kappen gemeenten, provincies en het rijk onze bomen om “milieuvriendelijk” opgestookt te worden, in onze duingebieden, op de Veluwe enzovoort doet SBB het. De Kabinetten Balkenende en Rutte hebben gezorgd voor subsidie om die carrousel te laten draaien. RWE alleen kreeg al 1 miljard subsidie op de aangeleverde biomassa ofwel bomen. Geen wonder dat er in Zaanstad en elders meer biomassacentrales worden bijgebouwd. We kappen en stoken tot het laatste kerstboompje. Alle klimaatmaatregelen worden zo teniet gedaan. Terug naar de boreale tijden van 150 jaar geleden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *