17 miljoen mensen

Maxima had van haar inburgeringscursus begrepen dat Nederland een eigenzinnig land was, vol unieke mensen. Maar toen zij aan de oude reclameslogan refereerde die ervan uitging dat alle inwoners van ons land niet in een keurslijf kunnen omdat zij in hun waarde gelaten moeten worden ofwel allemaal verschillend zijn met de woorden “dè Nederlander bestaat niet” viel rechts Nederland over haar heen. Dat de tijd van 15 miljoen Nederlanders met hun Giroblauw was veranderd in 17 miljoen mensen zonder een eigen bank was Maxima ontgaan. Rechts wil dat iedereen tot één volk behoort, hun volk, boreaal en neoliberaal, vroeger heette dat racistisch en fascistisch.

Mona Keijzer gaat op voor het leiderschap van het CDA. Wopke Hoekstra ook. Beiden zitten op de boreale weg met volkslied en vlag die Buma bewandelde. De derde kandidaat, Hugo de Jonghe, laat nog iets van het oude midden horen en levert zelfs kritiek op de neoliberale politiek. Dat geluid is er dus nog wel, maar sterk is het niet, ondanks de zware schade die het CDA heeft opgelopen door met steun van Geert Wilders te regeren.
Mona Keijzer komt uit PVV-bolwerk Volendam en liet haar licht schijnen over de problemen van deze tijd. Volgens haar palingpolitiek draait het om gebrek aan verbinding, hoog- en laagopgeleid ontmoeten elkaar niet meer. Je kunt niet met 17 miljoen mensen als los zand naast elkaar leven stelt zij. Haar oplossing zal Buma deugt doen: “je hebt een stel verbindende iconen nodig zoals het Koningshuis”. Jawel, met het zingen van het volkslied en zondag naar de kerk zijn 17 miljoen mensen met elkaar verbonden. Alleen is niet iedereen koningsgezind of kerkelijk, laat staan van dezelfde kerk. Zulke ideeën werken alleen in een dictatuur, en dat vinden deze CDA-ers wellicht een goed idee, want zij flirten met fascistoïde gedachten en met extreemrechtse partijen. 17 Miljoen mensen in een keurslijf dwingen heeft niets van doen met democratisch gedachtegoed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *