19% verder van Tinbergens norm

De Donald Trumps van onze aarde hebben er vorig jaar weer wat bij gekregen: 19% gemiddeld. De toename van het inkomen van de rijksten op aarde zal weinig kritiek krijgen uit de hoek van werkgevers en banken, hoewel die altijd klagen over de hoogte van de lonen, zelfs wanneer die dalen. Maar de 2158 miljardairs en 16,5 miljoen miljonairs wereldwijd mogen zonder problemen steeds meer van de gemeenschappelijke koek snoepen.
Ons land is niet alleen een belastingparadijs voor multinationals en rijke belastingontduikers, ook bij onze landelijke topinkomens neemt het aantal miljonairs gestaag toe. Vorig jaar steeg hun aantal hier op Poetins Rusland na het hardst ter wereld.

Overal steekt extreem rechts de kop op, zij hebben de wind in de rug. Het maakt voor veel burgers niet meer uit of de economie goed of slecht draait, zij vallen voor degenen die de zaak dreigen op te schudden. Ruim 100 jaar geleden was de vijand van het kapitaal de communist en die genoot veel steun, met verschillende machtsovernames tot gevolg. Zij hadden tenminste nog een goed verhaal over de inrichting van een rechtvaardige staat. Nu lijkt zich eenzelfde scenario te voltrekken als 85 jaar geleden, een brallende leider die niets anders dan wraak belooft en alleen voor veel drama zal zorgen. Maar het aantal mensen dat uit teleurstelling en angst hun stem aan dergelijke figuren geeft groeit elke dag. Om dat te stuiten zal er een eind moeten komen aan de groeiende ongelijkheid in de wereld.
De aan Tinbergen toegeschreven norm klopt: het verschil tussen de laagste en hoogste inkomens mag maximaal 1:5 zijn, daarboven is het contraproductief.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *