44.000

De EU bewaakt haar grenzen goed, niemand komt zomaar Europa in. Tenminste, geen vluchteling, of het nu een oorlogs- of klimaatvluchteling is. Maar voor rijke Saudische prinsen, Russische oligarchen, Afrikaanse dictators of Chinese miljonairs staat de grens wel wijd open, net zo open als voor hier verdiend kapitaal de grens open staat om zonder een cent belasting naar de Kaaimaneilanden te verdwijnen. De Europese ethiek gaat een euro diep.

Na de Turkijedeal is de EU helemaal op slot gegaan. En nog een stap verder, er worden miljarden aan Turkije en Libië gegeven om vluchtelingen daar te houden. Dat vluchtelingen in die landen vaak onder mensonterende omstandigheden moeten zien te overleven, dat ze met name in Libië worden gemarteld en verkracht en als slaven verhandeld, het laat de EU koud. Voor degenen die toch nog trachten Europa binnen te komen is een peperdure grenswacht in het leven geroepen, Frontex. Die heeft als taak het voorkomen dat vluchtelingen Europa bereiken. Dat houdt in dat ze bootjes terug duwen of de Libische kustwacht waarschuwen om ze terug te slepen. Maar er zijn ook getuigenissen dat ze de bootjes lek prikken.

Vrijwilligersorganisaties die met schepen vluchtelingen proberen te redden van de verdrinkingsdood worden als criminelen behandeld. Zij worden in havens geweigerd en wetten zijn aangepast om hun het reddingswerk onmogelijk te maken. Staatssecretaris Broekers-Knol(VVD) kan hen voor het gerecht slepen, want drenkelingen/vluchtelingen redden is strafbaar gemaakt. Als je met de handen op de rug toekijkt hoe zij verdrinken, dan ben je een keurige burger die zich aan de wet houdt volgens Broekers-Knol. In de Griekse opvangkampen is de situatie onvoorstelbaar, het gaat bijna op een Libisch kamp lijken. De brand in het Griekse kamp Moria een paar jaar geleden is waarschijnlijk uit pure wanhoop en frustratie door iemand aangestoken, maar een viertal lukraak opgepakte Afghaanse jongeren, voor het gemak allemaal volwassen verklaard, is net tot 10 jaar cel veroordeeld. Wellicht zijn ze zelfs beter af in de cel dan in het kamp.

De Europese grensbewaking eist haar tol. Het schrappen van mensenrechten, het schenden van vluchtelingenverdragen, dat heeft nu al 44.000 mensenlevens gekost. Bijna 250 MH17-rampen. Op 20 juni worden deze slachtoffers van Europees wanbeleid op het strand van Scheveningen herdacht.
Wij Europeanen reizen moeiteloos voor een prikje de wereld rond, kopen producten die met slavenarbeid zijn gemaakt, wij vernietigen met onze reuzenvoetafdruk het klimaat, wij steunen dictaturen, verkopen onze wapens aan hen en beginnen ontwrichtende oorlogen, zoals in Irak en Afghanistan, om vervolgens degenen die daardoor op de vlucht slaan massaal aan onze grenzen te laten verdrinken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *