Achter de lach van Rutte

Het ooit door Hans Wiegel ingezette afbraakbeleid heeft in Rutte de perfecte uitvoerder. De kloof tussen arm en rijk was enige tijd onderhevig aan nivellering, maar Wiegel bracht dat tot stilstand en deed de eerste aanzetten tot denivellering. De koppeling van de bijstand aan het minimumloon was een doorn in het VVD-oog. Wiegel kreeg het voor elkaar dat de verhoging van het minimumloon niet automatisch verhoging van de bijstand betekende. De bijstandsgerechtigde kreeg de verhoging nog wel, voor een Kamermeerderheid noodzakelijk, maar die werd apart uitgekeerd. Daar zaten een paar addertjes onder het gras, logisch, want waarom zou je zo’n omslachtige werkwijze anders invoeren. De verhoging moesten mensen zelf aanvragen. Dit was al van een smerige valsheid, want analfabeten en mensen met schaamte voor hun bijstandsafhankelijkheid gingen die verhoging niet aanvragen. En het bleek een tweetrapsraket te zijn, want al vlot schrapte onze populaire populist de al van het minimumloon losgekoppelde verhoging. Mensen in de bijstand bleven vanaf dat moment steeds verder achter bij werkenden. En die bleven ook al achter.

Rutte voert achter zijn gespeelde goedlachse innemendheid een keiharde denivelleringsagenda. Als staatssecretaris van Sociale Zaken overschreed hij met zijn harde aanpak zelfs de grenzen van de mensenrechten met het schielijk invoeren van etnisch profileren bij o.a. de toeslagen voor kinderopvang. De kinderopvang was met veel moeite tot stand gekomen. De christelijke partijen moesten er namelijk niets van hebben, daar is immers de vrouw voor en die zit natuurlijk thuis achter haar enige christelijke recht, het aanrecht. Links kreeg het toch voor elkaar met steun van de VVD, maar wel met een paar voorwaarden van die VVD. De kinderopvang moest aan de markt worden overgelaten. En dat heeft nogal wat kwalijke gevolgen. Zo zijn de eisen voor personeel uitermate licht. Een Letse pedoseksueel kon rustig 87 baby’s en kleuters misbruiken bij een kinderopvangcowboy. Ook financieel zit dit VVD-vehikel krom in elkaar. Eén van de grootste ketens van kinderopvangbedrijven is bijvoorbeeld opgekocht door een Amerikaans hedgefund. Aangezien ouders wel toeslagen mogen ontvangen van de VVD verdwijnt die subsidie linea recta naar de VS. En vergat iemand een bonnetje in te leveren en had die de pech een “buitenlands” klinkende achternaam te hebben, dan mocht die meteen alle ontvangen toeslaggelden terugbetalen, maar vaak ook zonder maar één fout te hebben gemaakt. Op klachten werd niet gereageerd, bij rechtszaken moest men bij de bestuursrechter zijn en die bleek stervensbenauwd voor de Raad van State met onze koning aan het hoofd en onderkoning Piet-Hein Donner(CDA) als vice-president. Het toeslagenschandaal was geboren en kon 15 jaar doormodderen voor het in de bubbels van de politiek en media belandde en ontplofte.

Maar ook met het bedrijfsleven speelt Rutte. Je hebt de multinationals die geen cent belasting betalen en wel forse subsidies ontvangen. Het MKB met zijn kleine ondernemers wordt heel anders behandeld. Zo betaalt Shell 30 keer minder aan energiebelasting dan een MKB-er. Hoogovens van Tata Steel betaalt geen cent belasting over zijn record gasverbruik. De megaboeren verzuipen in de subsidies, maar de biologisch werkende boeren mogen blij zijn met bijna niets. Het is een keiharde wereld achter de lach van onze demissionaire premier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *