Adriaan van Dis, #hetoo

De #metoo-discussie wordt bij vlagen wel erg irritant. Daar komen de verwijten dat er ook heel vreselijke vrouwen zijn en dat je iemand niet moet aanspreken op gewelddadigheden van 35 jaar geleden, en al helemaal niet omdat hij toen nog maar 19 was, een scholier. Op 19-jarige leeftijd wordt je zo volwassen geacht dat je mag stemmen en het betrof een student die ineens werd gedegradeerd tot scholier. Een student op een elitaire universiteit, een zwaar christelijk figuur die meer waarde aan de bijbel dan aan de wet hecht en die nu door Trump is aangewezen om het opperste gerecht van een uiterst rechts geluid te voorzien. Niet omdat hij een juridisch zuiver en onpartijdig man van onbesproken gedrag is.

Ook Adriaan van Dis ging gisteravond in DWDD mee in het bashen van de #metoo-beweging. Het werd een gênante vertoning waarbij Mattijs van Nieuwkerk erg zijn best moest doen om het nog enigszins te verteren te houden. Wat bezielt deze mannen en ook menig vrouw trouwens? Hebben die mannen zichzelf ook ernstig misdragen? Zijn die vrouwen masochisten die kicken op verkrachting, of domweg jaloers omdat zij nooit in de belangstelling van mannen staan?
Feit is dat aanranders en verkrachters hun slachtoffers uitkiezen. Niet zozeer op hun al dan niet korte rokje, maar omdat zij denken dat het een type is dat zij makkelijk aankunnen. Net zoals de tasjesdief liever een kwetsbare oudere dan een jonge bodybuilder als slachtoffer kiest. En net zoals de pastoor het koorknaapje en niet zijn kardinaal verkracht.

Vergeten wordt dat veel vrouwen in hun jeugd zwakke plekken hebben opgelopen. De akelige dominante vader blijkt later zo’n plek, want elke man die op die vader lijkt komt niettemin vertrouwd over. Zij hebben daar geen wapen tegen, tenzij zij zich al in hun jeugd hebben weten te verweren tegen die vader. Hun zwakte wordt helaas feilloos herkend door andere dominante mannen.
Natuurlijk kan iemand veranderen, het is niet eens een dief altijd een dief. Maar om het hoogste juridisch ambt aan een jurist te verlenen die tijdens zijn rechtenstudie ook leerde hoe vrouwen gewelddadig te belagen en die daar nu niet ferm en helder op reageerde maar eerst ontkende en vervolgens een klein beetje toegaf, het is ontluisterend hoe Van Dis zich daar over uitliet, #hetoo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *