Afschrikwekkende werking

Nadat de linkse regering In Griekenland de verkiezingen had verloren en rechts aan de macht kwam nam meteen de agressie tegen de vluchtelingen toe. Er werd gedreigd kampen in brand te steken. Dat is nu op Lesbos gebeurd.
In het kamp berekend op maximaal 3000 mensen zaten 13.000 mensen, zonder enig uitzicht op de duur. De omstandigheden waren al dramatisch slecht, nu hebben ze zelfs geen lekkend tentje meer. Op de vraag aan een vluchtelinge hoe zij zich nu voelde antwoordde zij dat ze geen gevoel meer had.
Wie de branden heeft aangestoken is onbekend, de Telegraaf is er echter al zeker van dat het de vluchtelingen zelf zijn die de brand hebben gesticht. Maar dat is ook geen krant maar een zelf verklaard activistisch podium.
Deze Telegraaf noemt het in brand steken van je huis vanwege bureaucratisch onrecht doorgaans een wanhoopsdaad, maar nu het (mogelijk) vluchtelingen betreft heet het chantage en dat mogen wij niet belonen door hen nu wel op te vangen vinden CDA en VVD, één koor vormend met FvD en PVV. Ook in Duitsland hoor je zulke geluiden, maar dan uit de strot van de AfD. Klaas Dijkhoff, geboren in Duitsland, zou als hij daar was gebleven dus bij de AfD zitten, zo’n club is de VVD geworden. En het CDA doet er niet voor onder.

Intussen zijn 13.000 mensen letterlijk op straat beland. Het aantal doden en gewonden is onbekend. Er zijn in ons land bijna 30 gemeenten met minder dan 13.000 inwoners. Wat zou het een ophef geven als de inwoners van Blaricum of Laren allemaal op straat zouden zijn beland nadat hun dorp was afgebrand, of heel Texel. En wat zouden die inwoners raar opkijken als er niets gebeurde, alleen een discussie over het opvangen van 50 kinderen en 50 kwetsbaren. Nog niet 1% van de 13.000 wil dit Kabinet opvangen, en die meteen aftrekken van de slechts 500 “echte” vluchtelingen die wij het UNHCR hebben beloofd jaarlijks op te vangen. Zweden neemt er 3.000 op.

De geheime agenda ligt er nu open en bloot bij. Wij willen dat vluchtelingen op de Middellandse Zee verzuipen of in Libië als slaven worden verhandeld of als derderangs burgers door Erdogan in kampen worden opgesloten. En als het hen toch lukt in de EU te belanden, dan mogen zij voor eeuwig rotten in Griekse kampen. Afschrikwekkende werking heet dat en dat is ons beleid. Intussen gaan we rustig door met ontwrichten van de wereld, met (olie-)oorlogen en klimaatvernietiging, waardoor elk jaar meer mensen op de vlucht slaan. Waren het er een paar jaar geleden nog 60 miljoen, nu zijn het al meer dan 80 miljoen. Empathie met vluchtelingen is hier ver te zoeken, er is niets veranderd in 80 jaar. Maar wij kunnen nu niet à la Simonis zeggen “wir haben es nicht gewusst”. Simonis wist het wèl, en wij weten het ook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *