Als sneeuw voor de zon

Zwakke bedrijven wordt het leven nog even gerekt met belastinggeld, als zij tenminste bij een bedrijfstak horen die een sterke lobby heeft. Zo kregen de siertelers 600 miljoen omdat hun omzet 40% was gedaald. Dat die daling maar een maandje duurde en zich nu al weer bijna heeft hersteld geeft een onaangenaam gevoel als je andere bedrijven ziet die na maanden op eigen vermogen interen nog niet voor overheidssteun in aanmerking komen. Of de hele sector cultuur die op slot moest met slechts 300 miljoen steun.
Het lijkt deels willekeur wie er wel en wie niet op steun kan rekenen, maar zo willekeurig is het niet. De sterkste schouders met de daarbij passende sterkste lobbyisten krijgen op maat gemaakte steun. Dat wordt verkocht als steun voor iedereen, maar in de praktijk valt het duidelijk anders uit. En zelfs naast het zo passende potje piesen zoals de KLM doet met het toch ontslaan van personeel wordt door Koolmees door de vingers gezien

De Kamer mag zich wel wat meer gaan inspannen. Er wordt van alles besloten zonder overleg of debat, dat zou zeker de oppositie niet moeten pikken. Onze privacybescherming dreigt achteloos te worden geofferd met als smoes dat het zal helpen corona te bestrijden, maar die ingrepen zijn of twijfelachtig wat betreft effectiviteit of buitenproportioneel. Feit is dat het grensoverschrijdende maatregelen zijn die thuis horen in een dictatuur.
En dan de vele miljarden steun die het Kabinet rondstrooit. Behalve het nutteloos steken van dat geld in bedrijven die toch al op omvallen staan, gaat dat geld ook naar bedrijven die in een duurzame samenleving niet thuis horen. Die bedrijven zullen op termijn allemaal verdwijnen. Waarom dan een gigantische staatsschuld oplopen om die aflopende zaken te redden?

Het is vals dat er altijd wordt geschermd met ondernemers die zoveel risico lopen, maar die dan nu moeiteloos dat risico op de belastingbetaler afwimpelen. En het zijn vaak ook nog de bedrijven die doorgaans belasting maximaal ontduiken en subsidies maximaal binnenslepen die wij nu redden. Het lijkt alsof de ondernemer die altijd al echt onderneemt als enige het risico voor de kiezen krijgt. Hij mag zien hoe Booking en KLM er met de miljarden vandoor gaan en mag zelf zijn handen dicht knijpen als hij 4000 euro krijgt. De zzp-er mag van geluk spreken als hij 1000 euro per maand uitkering krijgt, wat lang niet zijn vaste lasten dekt. Maar weet hij toch nog 250 euro bij elkaar te werken dan is dat niet om zijn tekort weg te werken, nee, die mag hij gelijk inleveren. Leuk afgekeken van de fantastische bijstandswet.
Bij de bankencrisis werd de miljardensteun nog deels terugbetaald, maar ging het mes diep in de zorg en cultuur, nu dreigen de miljarden als sneeuw voor de zon te verdwijnen en zal het mes nog dieper in de overheidsuitgaven gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *