American nightmare

De totale controle is Trump niet gegund, de democraten hebben gisteren toch de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden behaald. Dat was verrassend, want zo makkelijk kun je niet van de Republikeinen winnen. Het kiesstelsel is dusdanig gemanipuleerd door hen dat Hillary Clinton aan een paar miljoen stemmen meer nog niet genoeg had om Trump te verslaan. Als de Democraten de macht weer hebben dan willen zij het systeem weer eerlijk maken. In een notendop het essentiële verschil tussen rechts en links. Links staat voor eerlijk, al gaat dat vaak mis, maar rechts staat per definitie voor vals spel. Die strijd is moeilijk eerlijk te winnen. De spotjes van de Republikeinen logen er niet om, valse voorstellingen van zaken waren geen probleem voor de propagandamachine van Trump, maar gingen zelfs Fox te ver.
De oorspronkelijke bevolking van de VS, veelal opgeborgen in reservaten, mocht niet eens stemmen. De Republikeinen willen er schalie-olie winnen en pijpleidingen leggen en die vervuiling en aantasting van hun laatste grondgebied willen de autochtone Amerikanen niet. Omdat zij traditioneel in tenten leven hebben de Republikeinen een regeltje toegevoegd aan de voorwaarden om te mogen stemmen, je moet over een “normale” woonsituatie beschikken. En dat is een tent niet vinden de partijgenoten van de Duitse migrantenzoon Trump.
De American nightmare is ietsje minder sterk geworden dan gevreesd, maar het is wel duidelijk geworden waarom het witte westen zo bang is voor migranten. Zoals de waard is …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *