Arbeidsmigrant is kassa

Het draait bij arbeidsmigratie om één ding: winst. In de tuinbouwkassen kan een Nederlandse werkzoekende om werk vragen, de baas weet dat hij dan meer geld kwijt is dan met de Pool die ook aan zijn glazen deur om werk komt. Hij zal alleen een Nederlandse kracht inhuren als dat taalkundig noodzakelijk is.

Ook als de Nederlander net als de Pool tegen het minimumloon wordt ingehuurd is die Pool in de praktijk goedkoper. Dankzij de ET-regeling(Extra Territoriale kostenregeling) worden onbelaste goederen als inkomen ingezet om daarmee het sociale zekerheidsloon laag te houden en wordt het brutoloon dus lager en kan vervolgens de LIV-subsidie(Lage Inkomens Verklaring-subsidie) binnengesleept worden. Dat levert duizenden euro’s op en die constructie werkt uiteraard niet met Nederlandse werknemers. Dat er vaak nog flink verdiend wordt op de ingehouden kosten voor huisvesting is extra meegenomen. Tja, je bent een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet zeggen de tuinders dan ook tegen elkaar.

Met een A-1-verklaring kunnen arbeidsmigranten ook via een Poolse of Roemeense brievenbus worden ingehuurd en wordt er afgerekend volgens de (veel lagere) premiekosten in het betreffende thuisland.
Dat de arbeidsmigrant vaak voor een paar maanden huiswaarts keert is geen probleem. Hij of zij wordt dan door de baas verwend, want die stopt de migrant in de ww. Goedkoper kan het niet. Voor de migrant is het een waardeloze positie, maar omdat het thuis nog slechter is kiest hij er toch voor.
Nu het ook in Polen beter gaat zie je het aanbod echter afnemen. Zal de Nederlandse baas toch wat aan de arbeidsvoorwaarden en het salaris moeten verbeteren. Misschien komt dan langzaamaan een gelijk speelveld in beeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *