Ayn Rand blijft onverminderd populair

In de VS is de in 1982 gestorven schrijfster Ayn Rand uitermate populair, vooral bij de aanhangers van de Tea Party. Daar staat haar Atlas Shrugged naast de bijbel.
Alan Greenspan, door Ronald Reagan benoemd tot voorzitter van de Fed en dat 19 jaar gebleven, was aanhanger van de door haar opgerichte beweging: het Objectivisme.
Geheel in de geest van Rand maakte hij van Wall Street een paradijs voor egotrippers met het motto “greed is good” en “altruism is evil”. De bankencrisis van 2008 was het gevolg.
Het academisch denken van Ayn Rand is van het meest simpele Hollywoodniveau: aan elke zaak zitten twee kanten, één kant is goed en één kant is slecht en het midden is altijd het kwaad(!).
Vanavond gaat in Amsterdam The Fountainhead van Rand in première, gespeeld door Toneelgroep Amsterdam. Haar denken blijft onverminderd populair ondanks de totale ontwrichting die haar bankvrienden hebben aangericht.
Er zijn een aantal redenen voor die populariteit. We leven bijvoorbeeld in een behoorlijk egoïstische tijd, hetgeen nog versterkt wordt door het gebruik van cocaïne. Rand was enthousiast gebruikster van speed, dat ook een sterk dempend effect op je empathie heeft.
Daarnaast delen de meeste aanhangers van haar ideeën eenzelfde achtergrond, een gelovige. Hoe bevrijdend moet het zijn om, dankzij haar stelling dat egoïsme goed is en onbaatzuchtigheid slecht, eindelijk zonder schuldgevoel te graaien en te roven en lekker geen euro aan de straatkrantverkoper te geven. Om degenen die het minder goed hebben getroffen fijntjes toe te voegen dat zij daar zelf voor gekozen hebben. Weg kwaad geweten, niks geen weesgegroetjes.
De filosoof (en theoloog) Hans Achterhuis is ook gecharmeerd van haar werk. Hij noemt het asociale gedrag van de personages in haar boeken “authentiek”. Wij willen als moderne mensen allemaal authentiek zijn, net zoals de helden van Rand, vindt hij. Nou Hans, je bent authentiek of niet. Om met Rand te spreken, als je het bent is goed, als je het niet bent is slecht en daartussen in ben je het kwaad zelf.
Waarom wordt oorspronkelijkheid verward met asociaal? En wat is er authentiek aan iemand die probeert dat te zijn? Dat is een trendvolger Hans.
Het doet me denken aan Tineke Huizinga (CU) die zei dat zij zonder haar geloof in God een hoer was geworden en het liefst was getrouwd met een hele rijke oude stinkerd.
Had ze The Fountainhead, het lievelingsboek van Ad Koppejan, gelezen dan weten we hoe zij nu in het leven had gestaan.

Zie ook de post van 30 juli 2013 “Democratie en banken”

One thought on “Ayn Rand blijft onverminderd populair

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *