Bang

“Voor alles altijd bang geweest” zingt Wende, de tekst is van wijlen Joost Zwagerman. Het leven wordt ondragelijk als je in angst leeft. In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog maakten vele Joodse landgenoten een eind aan hun leven, de angst voor wat komen ging was groot genoeg. Dan weet je ook dat het “wir haben es nicht gewusst” grote onzin is, je kan wel zeggen dat je het niet wilde geloven dat het populistische nationalistische nieuwe geluid tot zo’n massavernietiging van mensen zou leiden. Er waren zelfs Duitsers met Joodse roots die het niet wilden geloven, immers hun zoons hadden hun leven gegeven voor das Vaterland in de Grote Oorlog.

Angst is de perfecte tool om mensen te bespelen. Het is niet zo gek dat juist in Amerika angst zo groot is. Bij beide wereldoorlogen wel betrokken, maar nooit strijd gehad op eigen grond. Voor je zelfbescherming mag je er rustig een wapen kopen, bij het openen van een bankrekening krijg je zelfs één cadeau. Helpt het? Nee, nergens wordt in vredestijd zoveel gemoord als daar. En nergens is men zo bang. Bang voor alles, voor een invasie van een nieuwe levensbedreigende bijensoort in Afrika die natuurlijk gelijk over de oceaan naar Amerika komt. Bang voor een val met de fiets, dus helmpje moet altijd voor iedereen.

Voor rechts is het fantastisch als mensen bang zijn, dan stemmen zij behoudend en dus rechts. Zo maken de ondernemerspartijen de positie van hun personeel onzeker, dan worden zij lekker bang. Wel even voor een zondebok zorgen, maar dat is bij bange mensen heel makkelijk. Je zou er speciaal buitenlanders voor invliegen. En natuurlijk is links altijd al het grote gevaar dat alles en iedereen bedreigt.
Politiek is niet voor bange mensen zei Gerrit Komrij, kiezers zouden ook niet bang moeten zijn. Angst is een slechte raadgever.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *