Barbaren zijn overal

Zo’n 20 jaar geleden bliezen de Taliban de boeddhabeelden uit de 6e eeuw in de Bamiyanvallei op. In 1993 werd door Kroaten de historische Stari-Mostbrug uit de 13e eeuw opgeblazen. Beide vernietigingen van cultureel erfgoed gebeurden in oorlogstijd. Maar een jaar geleden moest de baas van Rio Tinto Group vertrekken vanwege vernietiging van cultureel erfgoed in vredestijd. Het mijnbouwbedrijf had grotten van de Aboriginals van 46.000 jaar oud opgeblazen voor de winning van ijzererts. De Taliban en de Kroaten moeten in het Brits-Australisch bedrijf hun meerdere erkennen in het barbaars vernietigen van cultureel erfgoed.

In de beeldvorming komt de niet-boreale Nederlander er altijd slechter vanaf dan zijn boreale landgenoten. Uit onderzoek blijkt dat dat niet terecht is. Bij gelijke misdrijven en overtredingen is de boreale Nederlander sterk geprivilegieerd. En helemaal als hij wat hoger is opgeleid. De VMBO-er loopt maar liefst 4 à 5 keer zoveel kans om als verdachte te worden geregistreerd dan een VWO-er bij een exact gelijke overtreding of misdrijf. Degenen met extra pigment worden sowieso 3 keer vaker geregistreerd als verdachte bij gelijke overtredingen en misdrijven. Het etnisch profileren is behalve in strijd met de mensenrechten en contraproductief in zijn uitwerking nu dus ook bewezen onterecht.

Opvallend is dat ook de aandacht voor het vernietigen van de grotten in Australië zo marginaal is, terwijl die barbaarsheid van de Brits-Australische mijnbouwers de Taliban bijna in de schaduw liet staan. Barbaarsheid is van alle tijden en zie je overal, maar het is zeker niet zo dat de boreale wereldburgers minder barbaars zouden zijn zoals de beeldvorming het wil doen voorkomen. De borealen waren ‘s werelds grootste geweldplegers met hun koloniale verleden, wereldkampioen met slavernij, verkrachting, cultuurvernietiging, uitbuiting, onderdrukking en genocide. En nu laat de boreale EU het plegen van marteling en verkrachting van vluchtelingen over aan lokale criminelen in Libië. De grenswacht Frontex levert de door hen opgepikte vluchtelingen bij de Libiërs af. Of zet hen op piepkleine rubberbootjes richting Turkije met het grote risico van verdrinking en de uiterst kleine kans op een warm onthaal bij Erdogan. Wie zijn de barbaren?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *