Bedreiging

Er schijnt een grens te zijn overschreden in de Tweede Kamer. Kamerlid Pepijn Van Houwelingen van FvD heeft Sjoerd Sjoerdsma van D66 toegebeten dat zijn tijd nog wel komt en dat hij dan voor het tribunaal zal worden gesleept. Die bedreiging veroorzaakte veel commotie, maar toonde in elk geval aan dat de Kamer toch enig benul van een grens heeft wat betreft gedrag en omgangsvormen. Even eerder was Volt-Kamerlid Nilifür Gündogan al mikpunt van ernstige bedreigingen door FvD, maar daar werd vreemd genoeg minder over gevallen. Dat een Geert Wilders al jaren hele groepen Nederlanders ernstig beledigt en dreigt met uitzetting, dat kon allemaal nog wel, een tribunaal is blijkbaar veel erger.

De Kamer had kunnen weten dat Van Houwelingen net als Baudet een boekje met dubieuze teksten heeft geschreven waarin zijn bedenkelijke sympathieën staan. Dat het kwalijke teksten zijn, daarvan was hij zich terdege bewust, hij schreef het onder een schuilnaam, Vossius, naar de 17e eeuwse calvinist. In Amsterdam heb je het pretentieuze Vossius Gymnasium, dat zal ook een rol hebben gespeeld bij het kiezen van een schuilnaam, Vossius klinkt dan natuurlijk mooier dan Jacobus, zoals zijn eigen middelbare school het Jacobus College. In zijn boekje gaf Van Houwelingen (ook 1 van de oprichters van de nieuwe omroep ON) al blijk van zijn fascistisch gedachtegoed. Baudet pende in zijn boekje als een SGP-er de ondergeschiktheid van vrouwen ten opzichte van mannen neer. Voor #metoo is Baudet een archaïsch voorbeeld, “als een vrouw nee zegt, bedoelt zij ja” is zijn stelling.

Met JA21, BBB, FvD en PVV heeft de Kamer 4 partijen met een fascistische inslag. Daar schurken nog een SGP en delen van VVD en CDA tegenaan. Die partijen zijn de afgelopen 20 jaar door de media van een enorm podium voorzien. Eerst werd Wilders gehypet, later Baudet en nu Van der Plas. Zij kunnen roepen dat vluchtelingen onze woningnood veroorzaken, onze zorgkosten doen exploderen, alle criminaliteit in ons land plegen enzovoort. Zelfs de stijgende gasprijzen worden hen nog aangerekend. Terwijl iedereen kan weten dat onze sociale woningvoorraad door de VVD is vermarkt en gesloopt. Meer dan 100.000 sociale huurwoningen zijn verdwenen onder Rutte. Dat de zorg onbetaalbaar wordt komt eveneens door de vermarkting, maar ook door het door de boeren van Caroline van der Plas, die met o.a. hun glyfosaatgebruik waarschijnlijk de oorzaak zijn van de enorme toename van Parkinson en Alzheimer. En vele soorten kanker. Al zijn daar ook Tata Steel, Shell, 3M, Dupont en veel andere industrieën verantwoordelijk voor. En uit de criminaliteitscijfers blijkt dat de criminaliteit, als gekeken wordt naar inkomensgroepen, niet verschilt wat betreft de achtergrond van de daders. Dat wijst eerder op minder dan meer criminaliteit voor degenen die door de extreemrechtse partijen vals worden aangewezen, want de politie heeft de focus ook op hen met het etnisch profileren.

Extreemrechts kon 20 jaar Nederlanders met een achtergrond in het buitenland bedreigen en discrimineren zonder dat de Kamer ingreep. Nu een eigen lid bedreigd wordt is het pas een probleem. Enfin, beter laat dan nooit, maar dan ook de spotjes op tv van Wilders aanpakken, van JA21 enzovoort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *