Begrotingstekort

Sinds 1995 is het begrotingstekort niet zo groot geweest als het voor dit jaar wordt verwacht, waarschuwt Wopke Hoekstra. Dat is schrikken, want in 1995 was dat reden om verregaande bezuinigingen door te voeren, verkocht als noodzakelijke liberaliseringen die alles veel beter zouden maken. Maar is 62,4 miljard wel zo’n groot tekort? Je zou wel meer verwachten in een jaar vol coronasteun en -kosten. En 62,4 miljard lijkt veel, maar Hoekstra heeft net als zijn voorgangers geen enkel probleem met belastingaftrekposten die geen ander nut hebben dan een cadeau te zijn voor het bedrijfsleven, en dat kost jaarlijks rond de 111 miljard.

Wat een uitgelezen kans voor Hoekstra om het CDA een sociaal gezicht te geven, als hij die aftrekposten zou afschaffen (een aloude wens van de Rekenkamer) dan had hij bijna 50 miljard om bijvoorbeeld aan het herstel van de zorg te spenderen. Met een sluitende begroting ook nog. Hij zou de held van de SP zijn. Maar dat hoeven wij niet van deze Zuid-as gladjanus te verwachten. Die komt uit de wereld van de Booking.coms en brievenbusmaatschappijen. Die gaat dat subsidietje van 111 miljard echt niet van zijn vrinden afpakken, zomin hij iets zal ondernemen tegen de eveneens gigantische miljardenstroom die via slinkse wegen langs de Kaaimaneilanden en Panama aan onze schatkist ontsnapt.

Onze CDA- en VVD-regeringen doen hooguit iets “progressiefs” als er (veel) geld mee valt te verdienen. Zonnepanelen en windenergie vonden zij niks, tot hun zakenvrinden er een kassucces in zagen, wel voorzien van flinke subsidie uiteraard. Want het zijn niet alleen de boeren die op subsidie draaien, bijna ons hele bedrijfsleven hangt net zo aan de subsidiekraan. De boeren dankzij het CDA, de rest dankzij de VVD. De ontevreden burger zoekt zijn heil na de paarse katers niet meer op links maar bij de huisjesmelkers van extreemrechts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *