Belastingdienst met strafblad

Stap voor stap is de Belastingdienst van een ontvangstkantoor voor de Overheid die vastgestelde percentages over inkomens en winsten incasseerde naar een boekhoudkantoor voor ondernemers omgebouwd. Met een fraai box-systeem kunnen vermogende landgenoten makkelijk uit het betaalcircuit ontsnappen, voor hen is ons land een paradijs geworden. Voor grote ondernemingen kan het niet leuker gemaakt worden, zij mogen zelf aangeven wat zij denken aan belasting te moeten betalen, of gewoon even op de koffie bij de belastingambtenaar om lucratieve dealtjes, rulings geheten, te sluiten. Het is het resultaat van decennia neoliberaal beleid.

De “gewone” burger kan niet ontsnappen aan de loonbelasting en voor de zzp-er en kleine ondernemer wordt de loper naar ontduiking evenmin uitgerold. Nu is daar nog discriminatie op grond van afkomst bijgekomen. Wat iedereen vermoedde is toegegeven, de Dienst doet aan etnisch profileren. Nederlanders met een niet 100% Nederlands klinkende naam krijgen niet alleen te maken met terugvordering van toeslagen maar ook standaard extra zware controle van hun aangifte. Toeslagen werden ten onrechte teruggevorderd, boetes uitgedeeld voor elk verkeerd aangevinkt hokje in de aangifte. Het staat in schril contrast met de huidige aanpak van het steun trekkende bedrijfsleven. Bedrijven die toch bonussen en dergelijke uitkeren worden niet van steun uitgesloten, want dat vindt de Belastingdienst “te moeilijk” om te controleren.

Zelf vindt de Belastingdienst dat zij het niet leuker kan maken, en dat vinden de vrinden van Hoekstra en Rutte ook, maar voor degenen die zij discrimineren kan zij het niet slechter maken. Afgelopen week zag het Ministerie van Financiën geen andere optie dan zelf tegen de eigen Belastingdienst aangifte te doen. Het past wonderschoon in een Belastingparadijs: een Belastingdienst met een strafblad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *