Bloeiende economie, voor wie?

De economie draait als een tierelier, maar liefst 3,3% groei! Rutte straalt en geniet van die mooie cijfers, hij durft zijn eigen rol zelfs wat bescheiden af te doen. De invloed van het Kabinetsbeleid is niet zo groot, maar het heeft wel een beetje geholpen vond hij. Dat inzicht hebben VVD-ers ook na 40 jaar nog steeds niet ten aanzien van het toenmalige Kabinetsbeleid van Joop den Uyl. Diens eenmalige Kabinet dat ook nog vroegtijdig ten einde kwam heeft van Ruttes partij altijd de schuld van alles gekregen. Wim Kok heeft het dan ook braaf helemaal anders gedaan dan Joop. Feit is echter dat de economie instortte onder het Kabinet Van Agt/Wiegel, niet onder Den Uyl, terwijl die te maken had met problemen van flinke omvang als de oliecrisis en kleinere zaken als de Lockheed-affaire van onze sjoemelprins.
Maar wat zegt ons die economische groei die zo enthousiast door het NOSJournaal wordt verteld? Nou, die groei betekent geen enorme toename van werkgelegenheid zoals dat in de media wordt gemeld. Bij bosjes gaan babyboomers met pensioen en dus komen er meer werklozen aan de slag. Dat is geen nieuw werk en, erger, de meeste intreders moeten het doen met slechtere arbeidsvoorwaarden dan hun gepensioneerde voorganger. Ook blijkt de groei van het bbp (bruto binnenlands product) niet ten goede te komen aan de werkenden, maar geheel in lijn met Piketty aan het kapitaal.
Bas Jacobs wees er nog even fijntjes op dat Rutte de afgelopen jaren structureel voor 10% achterstand heeft gezorgd met zijn afbraakbeleid, dan is die groei van 3,3% maar zeer betrekkelijk. Helaas is verdieping noch relativering present bij onze nationale omroep. Nog even het Wilhelmus bij aanvang van het NOSJournaal en Buma kan net zo tevreden zijn als Kim Jong-un.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>