Boeren zijn halve communisten

Hoewel de voormannen van de actievoerende boeren bij Wilders en Baudet op schoot kruipen kun je hen niet extreemrechts noemen, hun bedrijfsvoering met subsidies en prijsafspraken kun je namelijk evengoed communistisch noemen. Zij roepen wel heel hard dat zij vrije ondernemers zijn en een hekel hebben aan regeltjes, maar van vrij ondernemerschap is geen sprake. Het enige kapitalistische aan hun boerenbestaan is dat zij (al dan niet samen met een bank) grondbezitter zijn. En net als het Koningshuis wordt die grond (met subsidie) aan hun kinderen overgedaan, tenzij die daar vanaf zien. Maar eigen broek ophouden en concurrentiestrijd zien te overleven, dat is niet hun wereld. Zij werken met vaste prijzen, ondersteuning en uiteraard regels. Moet er gesaneerd worden, dan willen de boeren geen “gedwongen” uitkoop, maar zij willen wel riant uitgekocht worden als zij zelf willen stoppen. Hoe verkoop je dat aan bijvoorbeeld winkeliers?

De afgelopen 10 jaar is 11% van de winkels opgeheven, door concurrentie van het internet gedwongen gestopt. Voor hen geen uitkoop, voor hun kinderen geen voortzetting van de familiezaak. En voor hen was het altijd al een strijd om te overleven. De kleine winkeliers zijn al decennia massaal opgekocht of kapot geconcurreerd door de grote ketens. Zo gaat dat deels bij de boeren ook, de groten eten de kleintjes en de groten hebben de overheid altijd mee.

Boeren is geen vrije markt, het is een halfslachtig kapitalistisch systeem met communistische trekjes. Geef de boeren twee keuzes, of de vrije markt, zonder subsidies en zonder prijsgaranties en met duidelijke regels en toezicht op naleving, of zie af van grondbezit en maak van de boerderij een echt staatsbedrijf en ga daar in loondienst. Dan is 18% wel de klos, want zoveel miljonairs zitten er onder de boeren en dat is ver boven de Balkenende-norm. En of het ambtenarensalaris dan net zoveel bovenmodaal zal zijn als de 42.000 euro zoals de boeren nu gemiddeld verdienen is de vraag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *