Boerenpartij

Met partijvoorzitter en boerenzoon Henk Otten en Kamerlid en boerenzoon Theo Hiddema vertoont FvD overeenkomsten met de in de jaren 60 populaire Boerenpartij van boer Koekoek. Dat was de eerste naoorlogse “populistische” partij. Eenmaal van het toneel verdwenen wist Hans Janmaat dat extreemrechtse gat te vullen, maar echt populair werd hij niet. Hij was dusdanig weinig aansprekend dat men wel grapte dat hijzelf de beste beteugelaar was van een groeiend fascisme. Maar met de in ijdelheid en gedachtegoed Mussolini naar de kroon stekende Pim Fortuyn keerde dat tij. Extreem rechts kan sindsdien rekenen op 15 à 20% van de kiezers.
Thierry Baudet is de renaissance van Fortuyn. Beiden zijn, weliswaar op een andere manier, even uit de toon vallend als boer Koekoek. De één door zijn voor de meeste mensen onverstaanbare dialect, de ander door zijn voor de meeste mensen onverstaanbare Latijn.

Koekoek maakte andere politici(met name VVD-ers) graag uit voor nazi, maar zijn eigen club zat er vol mee. Hij was eerst geliefd bij de Telegraaf, die hem flink hielp om zijn partij in de markt te zetten, maar later viel de Drentse boer in ongenade bij de (in 40-45) foutste krant van Nederland.
In de crisisjaren 30 van de vorige eeuw sloten veel boeren zich uit onvrede over de lage prijzen aan bij de NSB. Ook de vader van Theo Hiddema. Die bagatelliseerde diens lidmaatschap met “het ging daar enkel om het boerenbelang, ras en geloof speelden geen rol”. Hoe verklaart Hiddema dan de verbeurdverklaring van 50.000 gulden, 2 maanden zonder aftrek en 10 jaar ontzegging van het stemrecht die zijn vader na de oorlog kreeg opgelegd.
Over zijn goede contact indertijd met zijn cliënte weduwe Florrie Rost van Tonningen(tot haar dood fervent aanhangster van Hitler) zegt Hiddema dat zij géén strafblad had en een enig mens was. Alle neonazi’s vonden haar een enig mens en een strafblad had zij wel. In de jaren 80 is zij veroordeeld tot 5000 gulden boete of 50 dagen cel vanwege belediging van het Joodse volk. Hiddema zorgde ervoor dat zij haar staatspensioen, dat zij genoot vanwege het NSB-Kamerlidmaatschap van haar man, kon behouden.
Met Otten zit een geslepen Wallstreet-bankjongen aan de knoppen bij FvD. Een ras- opportunist die de boerenslimheid met de paplepel kreeg opgediend. Op extreem rechts blijven het boerenpartijen, eerst met een koekoek, nu met een uil(skuiken) als leider.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *