Boerenprotest

In colonnes dieselende wegenbelasting- en apk-vrije tractoren togen protesterende boeren milieubewust naar Den Haag. Door rood licht rijdend en met harde muziek vielen hen slechts duimpjes omhoog ten deel, ook van de politie. Op het Malieveld mochten ook politici een woordje zeggen.
Wilders kon gejuich ontvangen, Tjeerd de Groot(D66) werd na twee zinnen de microfoon uit handen gegrist. FvD liet zich ook zien, Hiddema dacht dat ontevreden boeren net als 80 jaar geleden wel naar politieke partijen als FvD wilden overstappen, zijn eigen vader was immers boer en fanatiek NSB-er. Maar het zou nu wel gek zijn als boeren dat zouden doen, die partij is immers tegen Europa en daar krijgen de boeren jaarlijks toch 750 miljoen van cadeau.
Dat De Groot de moed had om de boeren toe te spreken had enig respect verdiend, een fluitend boerenpubliek had hij natuurlijk wel verwacht, maar dat de organisatoren op het podium hem het spreken onmogelijk maakten deed vermoeden dat daar het gedachtegoed van Wilders en Baudet de overhand had. Het boegeroep uit het publiek klonk tenminste nog diervriendelijk.

Gaat het echt zo slecht met de boeren? Die vraag valt niet zo simpel te beantwoorden, want er is een grote diversiteit aan boeren: bioboeren, bioindustriële boeren, boeren met en boeren zonder weidegang, “herenboeren”(1 op de 5 miljonairs is boer) enzovoort. Maar er zijn ook schapen-, geiten-, kippen- en varkensboeren die je net zo in verschillende soorten kunt onderverdelen. Wel kun je stellen dat de politiek zeer vriendelijk is voor een paar soorten boerenbedrijven en dat zijn de bedrijven die voor de financiële sector interessant zijn.
De boeren hebben een eigen ministerie en voor geen bedrijfssector is de overheid zo behulpzaam als voor de landbouw, multinationals en Schiphol uitgezonderd. Zelfs de bouw met zijn oersterke lobby mag de landbouw benijden. Subsidies bij de vleet, van het strooien van bloemzaden tot mestvergisters. En boeren zijn in tegenstelling tot hun geklaag over gebrek aan respect juist zeer populair, zie kijkcijferkanon “Boer zoekt vrouw”.
Maar de natuur naast de bioindustriële landbouwgronden wordt cultuurarm vanwege de amoniakuitstoot (stikstof). Door pesticiden is 60% van de insecten verdwenen met in hun kielzog de vogels. In vlees zitten allerlei medicatieresten en hormonen die de gezondheid bedreigen. Boeren die in het ziekenhuis belanden moeten vanwege moeilijk of niet te bestrijden bacteriën in quarantaine. Wonend nabij landbouwbedrijven levert een groot risico op voor je gezondheid, denk maar aan de doden door de Q-koorts.

De Stint werd na één ongeluk van de weg gehaald, de horeca moest een aparte rookruimte inrichten(op eigen kosten) en mag die nu weer sluiten, de bouw krijgt jaarlijks te maken met nieuwe voorschriften, en ja, de boeren hebben ook te maken met regelgeving. De boer hoort echter meteen dat hij gecompenseerd of desnoods uitgekocht zal worden.
“Wanneer boeren niet klagen nadert het einde der dagen” zegt het oude spreekwoord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *