Boris heeft zijn zin gekregen

Zoals verwacht is Boris Johnson premier van het Verenigd Koninkrijk geworden, het rijk dat de wereld beheerste, dat zich nog steeds superieur acht. Vanaf de toetreding tot het afscheid dat maar niet komt was het een lastige klant in de EU. Altijd in de contramine, uitzonderingsregels afdwingen en nog blijven zeuren. Nu hebben ze een premier gekregen die perfect bij het beeld van de verwende natie past en die al net zo’n onberekenbare driftkop is als zijn Amerikaanse ambtgenoot. Hij slaat zijn vriendin in elkaar en zijn aanhang vindt dat geen probleem. Hij zegt a en vervolgens toch b, ook geen probleem.

In het Angelsaksische gebied zit aan de ene kant van de oceaan een mislukte miljardair, rijk geboren en met eigen handel alleen maar geld verloren, behalve bij het opkopen van sociale huurwoningen waarvan hij daarna illegaal de huur liet exploderen. Een man die pocht dat hij veel grote schrijvers heeft gelezen, maar daar onmiddellijk aan toevoegt dat hijzelf uiteraard de allergrootste schrijver is. Die vindt dat je vrouwen bij the pussy moeten grijpen. Die vindt dat alle immigranten die niet wit zijn en het niet met hem eens zijn naar hun “eigen land” moeten oprotten. Een man waar zijn hele hofhouding de handen vol aan heeft om te voorkomen dat hij om niets een oorlog ontketent, er sneuvelen daarom ministers en woordvoerders aan de lopende band: you’re fired!
Wie stemt op zo’n man? Bijna de helft van de kiezers in de VS deden dat. Het was voldoende dankzij het door de Republikeinen gecorrumpeerde kiesstelsel, want Hillary Clinton kreeg een paar miljoen stemmen meer.

IAan de andere kant van de oceaan zit nu net zo’n karikatuur. Ook met de gouden lepel geboren, een echte kakker van Eton, school voor de elite. Waarschijnlijk een tikje intelligenter, maar net zo’n egotripper. Alles is fun voor hem, maar dan voor hem alleen. Hij wil af van regeltjes, die omzeilde zijn voorganger May trouwens makkelijk, voor een besparing van een klein bedrag aan ponden mochten haar vastgoedvrinden flats afwerken met brandbare isolatiebekleding, daardoor vielen er 12 doden bij de brand in één van die Londense torenflats. En hij wil af van alles wat links is, Jeremy Corbyn voorop.

De conservatieven kregen de macht, Cameron werd premier. Na zijn politieke misrekening met het referendum over de EU mocht May haar droombaan vervullen, en dat werd dus niks. Nu heeft Boris zijn gedroomde baan bemachtigd, zoals altijd zijn zin gekregen. Rommelt hij nu samen met Donald de Angelsaksen en de wereld een nieuwe oorlog in, in Iran? En gaat Rutte er dan net als Balkenende in mee zonder mandaat van de VN? Of is Mark ietsje minder schoothondje van onze Angelsaksische buren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *