Braziliaans drama

Het slavernijverleden is nooit goed verwerkt, maar als een “zo ging dat toen en dat is zo lang geleden” afgedaan. Als het aan de orde komt brengt het dan ook niet het mooiste naar boven. Het met een demonstratie onder de aandacht brengen van de racistische connotatie van zwarte piet wekt bij veel mensen al agressie op. Bij de politie(de eerste demonstratie werd met buitensporig geweld door hen voorkomen, de antipieten werden uit hun bus geslagen!), vervolgens bij een extreemrechts groepje dat de demonstranten met een blokkade wist tegen te houden, mede dankzij de politie.

In Brazilië is het slavernijverleden ook nog lang niet verwerkt. De witte middenklasse is bang haar geprivilegieerde positie te verliezen aan de zwarte meerderheid, de nazaten van de miljoenen uit Afrika ontvoerde mensen die daar als slaaf op plantages te werk werden gesteld. Je zou haast denken dat zij een schuldig geweten hebben dat niets anders dan wraak vreest voor het leed dat hun voorouders hebben aangericht. Zij dreigen nu de fascist Bolsonaro te kiezen. Die heeft aangekondigd alles wat links is af te maken, en dat hij hoe dan ook gaat winnen, want mocht hij niet voldoende stemmen halen, dan helpen de generaals hem aan het bewind. Die generaals worden in elk geval zijn ministers heeft hij bekend gemaakt.
De kans dat hij op democratische wijze de macht krijgt is uitermate groot. Ten eerste is zijn zeer populaire opponent Lula gevangen gezet en ten tweede geniet hij de steun van de kerken. Hij was katholiek en heeft nog steeds warme banden met die kerk, maar hij heeft zich ook bij de sterk groeiende protestantse kerk aangesloten zodat hij ook die gelovigen tot zijn kiezers kan rekenen. Wie wil nog bij een kerk horen die een multinational in kindermisbruik blijkt te zijn en die openlijk partij kiest voor de Filipijnse fascist Duterte, voor Marine Le Pen, voor de Poolse antidemocraten van de regeringspartij PiS en voor de Braziliaanse fascist Bolsonaro. Die laatste lijkt zijn land in een gruwelijk drama te gaan storten en geen wereldleider die er iets van zegt.