BV Nederland komt met winstwaarschuwing

Met de VVD aan het roer is het BV Nederland geworden. Het Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking is omgebouwd tot het Ministerie van Handel en ontwikkelingssamenwerking, ofwel in plaats van subsidie aan malariabestrijding gaat de subsidie nu naar bedrijven als Heineken en naar bloembollentelers om in Afrika vestigingen te starten. Daarbij worden lokale boeren van hun grond gejaagd en de overigen komen in de problemen door het enorme beslag dat de Hollandse koopmannen op hun watervoorraad leggen. Velen zien dan een toekomst in Europa als enige overlevingskans en wagen de levensgevaarlijke tocht richting de EU.

De Overheid moet kleiner vindt de VVD, in het verkiezingsprogramma heeft de BV Nederland een prominente plaats gekregen samen met de daaraan gekoppelde vlaktax, een belastingvorm die een eind maakt aan nivellering, iedereen, rijk en arm, betaalt dan evenveel belasting. Dat betekent de armen meer en de rijken minder. Dat programma was opgesteld door VVD-coryfee Geert Dales, inmiddels de grote man bij 50Plus, maar alweer op weg naar zijn volgende partij, altijd toekomstgericht. Hij kleurde niet alleen de “liberale” gedachten bij de VVD, maar ook bij 50Plus. Alleen kreeg hij daar een ietsje pietsje tegengas van oud-vakbondsvrouw Van Brenk, en alles wat maar naar rood riekt werkt bij Dales als de bekende lap op een stier, al is dat rode van Van Brenk uit een grijs verleden, zij is nu op de grijze toekomst gericht. Een beschuldiging van graaien in de kas was de druppel voor de voormalige anti-kraak wonende burgemeester van Leeuwarden. Dat burgemeesterschap was ook al geen succes, Dales als baas van een rode stad, dat was vragen om problemen.

De BV Nederland is zo ver gevorderd dat wij nu al zo’n 10 jaar met een manager van Unilever als premier zitten. Gladjes en met succes speelt hij zijn rol als staatshoofd in zware tijden. Ook voor zijn VVD, want die staat op recordhoogte in de peilingen. Om de herinnering aan zijn laatste (mislukte) dienst aan de multinationals, de afschaffing van de dividendbelasting, te doen vergeten en de aandacht van de tig miljard die nu aan de multinationals wordt uitgedeeld af te leiden, bestookt Klaas Dijkhoff de tv-kijker met een filmpje vol kleine superpositieve middenstanders die corona proberen te overleven. De NPO doet gretig mee door gratis STER-reclame aan ondernemersverenigingen te geven.
In zijn persconferentie woensdag brak even de toon van BV Nederland door. Bij de versoepeling van de coronavoorschriften moest gewaarschuwd worden dat bij het weer oplopen van ziekenhuisopnames en doden de versoepeling teruggedraaid kon worden. Daar viel de oud-Unilevermanager even uit zijn rol, hij gaf een “winstwaarschuwing”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *