BV Nederland

Er wordt wel gesproken van de BV Nederland om aan te geven dat hier de ondernemers het voor het zeggen hebben. En dat hebben zij mochten we zien bij het gedoe met de dividendbelasting. Overigens werd er al jaren massaal door banken en brokers misbruik gemaakt van de terugvordering van dividendbelasting. Ook de Nederlandse belegger mocht dat en deed dat graag, vaak een keer of wat teveel(!). Maar waar de burger met de kleine beurs onder een vergrootglas ligt van de fiscus of uitkeringsinstantie, daar wordt de ondernemer zo goed als niet gecontroleerd. Follow the Money doet vandaag verslag van de grootscheepse fraude (55 miljard) met dividendbelasting waarbij ook “onze” RaboBank en ABNAmro betrokken zijn.

Het is ondernemend Nederland nooit genoeg, rulings met de belastingdienst waarin zij met de welwillende belastingambtenaar hun afdracht zover kunnen beperken dat het inderdaad niet leuker gemaakt kan worden en een dominante VVD die per Kabinet zorgt voor weer lagere tarieven van o.a. vennootschapsbelasting en winstbelasting. Ook de vrijgekomen 1,9 miljard van de dividendbelasting gaat regelrecht naar ondernemend Nederland. Niet dat zij dat hard nodig hebben, immers hun winsten zijn de afgelopen 15 jaar dik verdubbeld(!) tot 200 miljard per jaar, maar een procentje erbij kan geen kwaad. Voor dat jaarlijkse douceurtje lieten zij zich gaarne in een maffioos busje naar het torentje rijden.
Dat douceurtje kent dus zelfs geen oormerk. Was het besteed aan het aardbevingsbestendig maken van Groningse woningen, dan had bouwend Nederland mooi werk gehad en waren de Groningers blij. Of aan het energieneutraal maken van woningen, ook een fijne klus voor de bouwers en dan waren alle burgers blij. Maar nee, de ondernemers willen slechts meer winst, werk interesseert hen niet. Rutte is hun knecht en Buma kijkt tevreden toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *