Carrièreplanner Ursula Von der Leyen

Frans Timmermans(PvdA) liep zich het vuur uit de sloffen, geen regeringsfunctionaris van welk EU-land ook kon ontsnappen aan zijn omhelzing, alles om eerste man van Europa te worden. In Duitsland stond de door niemand geliefde Manfred Weber(CSU) als christendemocratisch compromis klaar, die dacht de hoge post al in zijn zak te hebben vanwege de rechtse wind in ons werelddeel. Maar wie niemand zag en die wel zeer effectief op weg was naar het leiderschap van Europa was de Duitse CDU-politica Ursula von der Leyen.

Von der Leyen is een zeer ambitieus politica. Na een paar mislukte pogingen om Bundespresident te worden heeft zij haar doel bijgesteld, hoger! Als minister van Defensie ging zij aan de slag om dat doel te bereiken. Over haar beleid bij Defensie was niemand te spreken, dat was trouwens ook zo bij haar voorgangers, maar niemand had in de gaten wat zij wel geraffineerd aan het voorbereiden was. Zij liet de Duitse troepen meedoen met militaire oefeningen van voormalige Oostbloklanden. Die voelen zich door de neutrale houding van de EU in de steek gelaten tegenover hun machtige buur Rusland. Zij verwierf er veel krediet mee. Die landen zouden haar steunen als het zover was dat zij baas van de EU zou kunnen worden.
Maar dat was niet genoeg. Het aangekondigde terugtreden van Merkel deed de macht van Duitsland slinken, dus werd de macht van de Franse president Macron een stuk groter. Zij wist hem te paaien door zich hard te maken voor diens plan voor meer samenwerking tussen de strijdmachten van de Europese lidstaten. Het was daarom niet toevallig dat Macron de impasse over de nieuwe Europese leider doorbrak met het voorstel om een complete buitenstaander te benoemen: Ursula van der Leyen. En zij wordt dus gesteund door de Oost-Europese dwarsliggers. En ook de christendemocraten kunnen niet om haar heen. Het doel van de carrièreplanner is bereikt, alleen het parlement kan haar nog afwijzen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *