Catharsis voor de PvdA en het FNV

Met het recordverlies van de PvdA leek er een einde te komen aan de neoliberale flirterij die onder Wim Kok was ingezet. Bos mocht op herkansing, Samsom eveneens, maar nu was de kiezer er klaar mee. En de paar de ideologie trouw gebleven partijleden ook. Terug naar de roots, weer oppakken die door Kok afgeschudde ideologische veren.
Helaas zijn een flink aantal partijleden die niet zoveel ophadden met de kleurloosheid al opgestapt. Onder Samsom vertrokken Désirée Bonis en Myrthe Hilkens en later Tanahan Kuzu en Selcuk Öztürk. De eersten vanwege onvrede met de koers van Samsom, de twee mannen vanwege het buitensluiten van hen door Samsom.
Bij de laatste verkiezingen stapte het laatste rode boegbeeld Lutz Jacobi op om in de Friese hoofdstad de partij van de ondergang te redden.
Lodewijk Asscher probeert weer de linkse kaart te spelen en dat leek hem goed af te gaan. Maar daar duikt het eerste Bos/Samsom-lijk uit de kast, Henk Moorlag. Henk is een Noordeling die altijd keurig de Haagse partijlijn volgt. Hij schopte het tot directeur van de sociale werkplaats in Assen, net in de tijd dat die werkplaatsen door Jetta Klijnsma (PvdA) om zeep werden geholpen. Zijn voorganger had om de tent draaiende te houden een dubieuze truc bedacht, het personeel via een eigen uitzendbureau inhuren. Dan kon het officiële salaris van 130% van het minimumloon flink omlaag en konden er meer mensen aan het werk blijven.
Nu, 5 jaar later, zit Moorlag net op een Kamerzetel en is de vakbond wakker geworden. Die bond wist allang van die constructie, maar had blijkbaar een reden om de zaak eind vorig jaar toch nog voor de rechter te brengen.
Het FNV moet net als de PvdA eens wat doen aan zijn interne beleid, want aan deze zaak hangt een Haags luchtje. John Kerstens stapte in 2012 van het FNV over naar de Tweede Kamer. Bij de laatste verkiezingen greep de PvdA-er net naast een Kamerzetel en daar kan hij alsnog op belanden mocht Moorlag vertrekken. Heeft Kerstens zijn oude vrinden bij de bond zover gekregen dat zij het uitzend-lijk uit de kast haalden? De klap die links door het neoliberale gesjoemel van de PvdA heeft opgelopen is niet zomaar te vergeten. De partij zal aan catharsis moeten doen, en het FNV ook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>