Cliëntelisme in Den Haag

Annemarie Jorritsma(VVD) sloofde zich als minister van Economische Zaken uit voor o.a. de tabaksindustrie. Robin van Linschoten(VVD) liep zich het vuur uit de sloffen om de gokindustrie vrij baan te geven. Frits Bolkestein(VVD) viel minister Els Borst(D66) lastig om zijn schnabbel voor de farmaceutische industrie te gelde te maken. Daar had Els geen trek in, het was ook al haar wetgeving betreffende het roken die door Jorritsma was afgeschoten. Hans Wiegel(VVD) maakte reclame voor Bouw State, hij beloofde te mooi om waar te zijne winsten die uiteraard te mooi om waar te zijn waren, maar kwam er zonder noemenswaardige schade vanaf voor de rechter. Neelie Kroes(VVD) zorgt ervoor dat de Amerikaanse taxibende Uber vrij baan in de EU heeft. Mark Rutte(VVD) toverde een in geen verkiezingsprogram staande miljardenmaatregel af, nodig om zijn oude broodheer Unilever te plezieren. Shell heeft in elk Kabinet wel een paar oud-werknemers als minister, en anders worden er wel ex-ministers beloond voor hun trouwe diensten aan de Koninklijke met een fraai commissariaat.

De van een herseninfarct herstellende Hans Wiegel krijgt Elco Brinkman(CDA) op ziekenbezoek, de door hem geprezen Baudet en de daarvoor door hem zo bewonderde Rita Verdonk zijn echter in geen velden of wegen te bekennen. De old boys weten elkaar tenminste nog te vinden. Gek dat mensen wel zien hoe verderfelijk en perfide het systeem van de heren en enkele dame met macht in elkaar steekt, maar dat zij vervolgens op de VVD, dè partij van dit soort lieden, gaan stemmen. Of zij stemmen op een nog rechtsere partij die n.b. is opgericht door een VVD-er(PVV en FvD). Als je dan wat anders wilt, stem dan ook anders. Iedereen kan weten dat de VVD bol staat van cliëntelisme, de lobbyisten hoeven er alleen maar hun kant en klare wetten in te leveren die ongezien in stemming worden gebracht. Hans Wiegel zei het ooit duidelijk, werken is voor de dommen.

De loyaliteit met de door met name VVD-ers en CDA-ers zo bewonderde VS overstijgt echter alles. Van Balkenende tot Rutte staan zij pal achter elk verzoek dat van over de plas komt. Natuurlijk willen zij braaf voldoen aan oorlogje voeren in de Golf of op commando weer wat wapentuig kopen bij de grote broer.
Maar wat heeft Rutte het moeilijk met de Brexit, wie haalt nu de hete Amerikaanse kastanjes voor Markje uit het vuur in de EU?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *