Complot?

Complottheorieën overspoelen het internet. Het is een goede zaak om alles met een kritische blik te volgen, maar om dan op het net de eerste beste onzin wel als waarheid aan te nemen is toch aardig in strijd met die kritische blik. Dat mensen vraagtekens hebben bij het overheidsbeleid in deze coronacrisis is terecht. Als het goed functioneert dan is onze Tweede Kamer al kritisch over dat beleid en zijn ook onze kranten kritisch in het verslaan van dat beleid.
Wij hebben nog kranten die niet in de mangel van een Viktor Orbán zitten, of als nepnieuwsverspreiders worden weggezet door een Donald Trump, maar een echt linkse krant hebben wij niet meer. De huidige complotdenkers vinden onze kranten niettemin juist te links. Dat doet denken aan de VS, waar Trump verkiezingsfilmpjes uitzendt over demonstraties waar het uit de hand is gelopen. Amerika lijkt daarin op een oorlogsgebied, en dan roept Trump als voice-over: “dit is de wereld van Joe Biden”. Biden kan voorlopig slechts dromen van een eigen wereld, want het Amerika van nu is toch echt de wereld van Donald Trump.

Laten wij proberen om deze coronacrisis goed te evalueren alvorens ons in wilde complottheorieën te verliezen. Er zijn een aantal landen die deze crisis hebben aangegrepen om de vrijheden van de burger verder te beperken dan noodzakelijk was. En laten dat nou net de landen zijn waar vrinden van De Jonge, Baudet en Wilders aan de macht zijn. En de meeste complottheorieën komen uit diezelfde hoek. Wees voorzichtig met het trekken van conclusies, wees extra alert en kritisch op wat er aan zin en onzin op het net wordt gedumpt. Wie zit er achter zo’n complottheorie.

Bij de boerenacties is maar een kleine groep boeren betrokken, maar zij krijgen een overmaat aan aandacht. Dat de groep geleid wordt door een wegens dierenverwaarlozing gestopte boerin, een varkensboer die voor dierenmishandeling is aangeklaagd en een boer die actief was in neonazikringen, de “linkse” media geven hen veel aandacht, maar deze feiten vergeten zij te melden. Hoezo zitten die media dan in een complot tegen de boeren?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *