Daar gaat het geld naartoe

Van Hünkemüller tot Booking.com, van KLM tot Randstad, allemaal concerns met diepe zakken, allemaal uitgekookte belastingontwijkers èn subsidieslurpers. Follow the Money legde bloot hoe deze firma’s nog in april geld ophaalden bij de EU door uitgifte van obligaties. Shell krijgt de Europse miljarden probleemloos, Italië niet. Voor Wopke Hoekstra geen punt. Gek, want de miljarden die de EU deze bedrijven verschaft door tegen lage rente obligaties te kopen verdwijnen direct als dividend in de zakken van de aandeelhouders. Vaak zijn dat de zakken van Hedgefunds, niet voor niets sprinkhaankapitalisten genoemd.
Het Franse LVMH van Bernard Arnault, na Bezos en Gates de rijkste man ter wereld, heeft steun aangevraagd bij de EU, maar keerde nog wel 600 miljoen uit aan Arnault zelf dankzij de verkoop van zulke obligaties aan de EU. Veel KLM-aandelen zijn in handen van één van de veroorzakers van de vorige crisis Goldman-Sachs, Hünkemüller is van een miljardair uit Hong Kong. De rijksten ter wereld trekken de EU leeg en Hoekstra maakt zich druk over Italië.

Terwijl de grote jongens als eersten bij Wouter Koolmees miljarden ophaalden, stond het MKB met zijn boekhouders zich af te vragen hoe zij aan de toegezegde gelden konden komen. De regels leken uitsluitend voor de belastingontwijkingsspecialisten van de Amsterdamse Zuidas ontwikkeld. De MKB-er kwam er pas na zijn aanvraag achter dat de 90% loonkosten- regeling voor hem in de praktijk 64% bleek te zijn.
De kapper die zijn zaak gedwongen moest sluiten komt niet verder dan een bijstandsuitkering, of die zijn woonkosten en levensonderhoud dekt is zeer de vraag, maar de zakelijke lasten (pandhuur, energie, verzekeringen enz.) worden daarmee natuurlijk niet gedekt. De kleine man krijgt hooguit een te kleine tegemoetkoming, de grote jongens keren de opgehaalde miljarden aan hun (Amerikaanse en Engelse) aandeelhouders uit en belonen hun topman (AirFrance-KLM) met een extra bonus voor het binnenhalen van de overheidssteun. Alleen onze pensioenpotten profiteren er van mee. De rekening komt straks uiteraard weer bij de werkenden in loondienst en deels bij het MKB(cultuur en horeca). Flexwerkers zijn altijd al de dupe.

De grote bedrijven, banken en multinationals goochelen zich wel weer rijker deze crisis uit en betalen doen ze hem zeker niet. Zij betalen sowieso al geen of nauwelijks belasting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *