De bankmacht

Je wilt een bedrijf beginnen, maar je hebt geen startkapitaal, geen rijke vader of een winnend lot getrokken. Dan is daar de bank om je aan een lening te helpen. Mits je een in hun ogen lucratief businessmodel hebt, en mits zij jou als persoon zien zitten en mits zij er niet met jouw idee vandoor gaan om het aan (de zoon van) een bevriend zakenman te geven.
Zo selecteert het bankwezen wie er in de ondernemerswereld mag beginnen die niet uit hun financieel welgestelde kring komt.

De media zijn onafhankelijk, dat staat tenminste in hun statuten, maar wie hoofdredacteur van een krant is wordt betaald door de financiële partij die eigenaar van de krant is. Die bemoeit zich misschien niet zo direct met de kleur van het nieuws, maar de hoofdredacteur weet donders goed dat een ontevreden baas zal ingrijpen, met bezuinigingen bijvoorbeeld. Een hoofdredacteur die ambities heeft op persoonlijk vlak, meer dan hart voor het nieuws, zal dan zeker eieren voor zijn geld kiezen en zijn baas niet tegen de haren instrijken. Wanneer er sprake is van een bonuscultuur (zoals bij de VK, waar Remarque een bonus van ruim 70.000 euro kreeg vanwege het uitdunnen van de redactie) is die invloed helemaal duidelijk.

De banken hebben ons hele financiële leven in handen en in beeld. Zij zien van elke euro die wij besteden als wij pinnen of en overboeking doen en waar die aan wordt besteed, zij zien zelfs het tijdstip van die transactie. Dat is informatie die minstens zoveel waard is als onze likes op Facebook, vele miljarden. Die informatie mag een bank nu van de EU uitmelken mits de klant toestemming geeft. Maar dat neemt de sector niet zo nauw. De ING stuurt een briefje waar je op moet reageren om de bank te verbieden om te handelen met jouw bankgegevens. Dat is de omgekeerde wereld.
Intussen worden er steeds meer automaten om geld op te nemen verwijderd. Alle betalingen via de pin is hun streven. En net als Facebook mag je zelf hun werk via internet doen, zij vangen alleen maar en verkopen jouw inbreng. Doen wij niets dan krijg je in de toekomst van je bank te horen dat zij geen toestemming geeft om geld naar vluchtelingenhulp over te maken, als alternatief biedt zij de mogelijkheid om Jenny Douwes te steunen bij haar patriottische strijd voor het behoud van de traditie van zwarte piet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *