De bron van discriminatie

De in 1941 door De Duitsers vermoorde vrijdenker Leo Polak(verraden door de toenmalige rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen Kapteyn) dacht dat antisemitisme en fascisme voortkomen uit angst en afgunst.
Angst en afgunst zijn altijd aanwezig, meestal latent want men loopt er doorgaans niet mee te koop. Het is echter wachten op een prins die het fascisme in de prinses wakker kust. Van dat soort prinsen was er tenminste één zo eerlijk om dat te erkennen. Pim Fortuyn antwoordde op de vraag of hij wel bewust was van het gevaar dat hij losmaakte met het spelen op onderbuikgevoelens: “die mensen zijn bij mij in veilige handen”.
Of dat zo was is maar de vraag en of zij nog in veilige handen zijn bij zijn opvolgers helemaal.

Polak wees ook op de diepere oorzaak van antisemitisme, het christendom. Het christendom heeft volgens hem een slecht geweten aan het jodendom te danken en zal het jodendom dus eeuwig haten met christelijke liefde.
Tegenwoordig wordt antisemitisme als een islamitisch fenomeen afgeschilderd. In de islamitische wereld komt inderdaad antisemitisme voor, maar dat is vooral van vrij recente datum, sinds de stichting van de staat Israël en met name vanwege de harde onderdrukking van de Palestijnen door de extreemrechtse Kabinetten van de laatste decennia. In Irak en Marokko leefden tot ver in de vorige eeuw joden en moslims in vrede naast elkaar, geen Europese toestanden. Het antisemitisme is in Europa na de Tweede Wereldoorlog niet verdwenen. In 1946 vond nog een pogrom onder leiding van een priester in Polen plaats. In Hongarije herleven tegenwoordig de jaren 30 dankzij Orbán, wiens beleid op goedkeuring van Sybrand Buma kan rekenen.

Het christendom is doordrenkt met antisemitisch en anti-islamitisch denken, maar ook met een verderfelijke kijk op seksuele geaardheden. Dat gecombineerd met het sterke hiërarchische op-en-neer-kijken maakt het de bron van discriminatie en fascisme. Het is niet voor niets dat extreemrechtse partijen in zwaar christelijke gemeenten, van Volendam tot Urk, de meeste aanhang hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *