De CIA is in paniek

In het hackerswereldje is het al lang bekend, iedereen kijkt mee en privacy bestaat niet meer. Nu Snowden de hele wereld heeft weten te bereiken met dat nieuws komt er misschien enige actie om dat afluisteren en begluren wat in te perken.
En dan speelt tegelijkertijd de zaak van klokkenluider Bradley Manning, die via Wikileaks een vracht bewijzen wereldkundig maakte over Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak en tal van andere zaken.

De CIA ziet de bui al hangen. Ze hebben dankzij Bush jr de feitelijke macht over de Verenigde Staten verworven. Om aanslagen zoals die van 9/11 te voorkomen hebben de geheime diensten (ook bij ons!) carte blanche gekregen en is bijna alle privacybescherming daaraan ondergeschikt gemaakt.
Dat mag natuurlijk niet veranderen, dus zorgen zij ervoor dat er voldoende draagvlak blijft voor de onbeperkte ruimte die zij nu genieten. Snowden te pakken krijgen bleek niet zo makkelijk. Zelfs het regeringsvliegtuig van Bolivia met de president aan boord werd gedwongen te landen omdat ze dachten dat Snowden aan boord zat. Met die schending van alle diplomatieke fatsoensnormen hebben de VS veel krediet verspeeld in heel Zuid Amerika.
Daarna kwamen ze met “onthullingen” over een paar honderd aanslagen die zij hadden voorkomen dankzij hun afluisterpraktijken, vervolgens schakelden ze bevriende journalisten in om hun verhaal kracht bij te zetten en tot slot sluiten zij ambassades vanwege door Al Qaida geplande aanslagen.
Nu is al aangetoond dat de genoemde verijdelde aanslagen (deels) verzonnen zijn. Of er nog een ambassade de lucht in zal vliegen? Zo ja, dan kan dat evengoed een eigen actie zijn, zo nee, dan kan de CIA claimen dat zij dat hebben weten te voorkomen.

Wat ze hebben gewonnen is een toename van angst bij de bevolking. Die zal daarom de CIA niet willen beperken in hun mogelijkheden, eigen veiligheid eerst. Ook hebben ze de aandacht weten te verleggen, van de onthulde feiten naar de klokkenluider die “ons” in gevaar heeft gebracht. Zo is de arme Manning het onderwerp en wacht hem waarschijnlijk een akelig lange straf alsof hij de oorlogsmisdadiger is en lopen de soldaten die voor de gein Irakese burgers doodschoten mooi vrij rond.
Dat een potentiële klokkenluider zich nog wel eens zal bedenken voor hij wat gaat onthullen is ook mooi meegenomen.

Het is duidelijk dat Snowden aan iets groots heeft gezeten, want de reactie van de geheime diensten lijkt paniekerig. Neen, hij heeft niets onthuld over een vijand, “slechts” over het bespioneren van de eigen bevolking en bevriende naties. Is dat kwalijk? Nou, die onthulling niet, maar het afluisteren en meekijken in het internetgedrag van de eigen burgers wèl.

Als ik er nog even over nadenk, misschien heeft Snowden juist wel iets onthuld over een vijand. Wat zei oud-verzetstrijdster Rika Bouman 35 jaar geleden tegen een VPRO-journalist?  “Jongeman, pas op, vooral voor je eigen mensen”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>