De leugenaar is ook hypocriet

Grote woorden nam Mark Rutte in de mond om het beleid van Victor Orbán af te keuren. In eigen huis houdt Rutte zich koest tegenover Kees van der Staaij die toch echt wat gedachten over gender betreft op één lijn zit met de Hongaar. Sterker, Mark kan het uitstekend vinden met Kees, die hielp hem graag om kabinetsproblemen op te lossen samen op de achterbank van de dienstauto. En rassendiscriminatie van Wilders en Baudet laat Rutte eveneens ongemoeid, niet gek want ook hijzelf doet dat (toeslagenaffaire, etnisch profileren bij de politie enz.). Rutte tracht nu zijn naam als leugenaar ook internationaal van zich af te schudden door zich als voorvechter van de homostrijd op te werpen. Maar tegelijk speelt hij Orbán in de kaart, want die heeft ook een dubbele agenda. Alle aandacht gaat naar de discriminatie van homo’s en zo blijft Orbáns totale ondermijning van de rechtsstaat uit zicht. En die is veel belangrijker, want daardoor kan hij eindeloos aan de macht blijven.

De Hongaarse evenknie van het CDA, Orbáns Fidesz-partij, ontbeert een Pieter Omtzigt. Helaas is het CDA die nu ook kwijt, de Hongaarse koers kan Wopke Hoekstra dus moeiteloos doorzetten. In Hongarije is de corruptie groot, ondernemers kopen beleid. Wij weten dat het hier niet anders is. Follow the Money heeft net een onderzoek gepubliceerd waarin haarfijn uit de doeken wordt gedaan hoe oud-McKinsey-man Hoekstra zijn partijgenoot en ook oud-McKinsey-man Van der Wind beloonde voor diens donatie aan de partijkas van 1,2 miljoen. Zonder vooroverleg bracht Hoekstra vlak voor de verkiezingen amendementen in op het partijcongres over het schrappen van verhoging van het minimumloon en het faciliteren van scholing voor schooldirecties. Dat laatste is met geen goede wil weg te masseren, het is een onderwerp buiten Hoekstra’s portefeuille en Van der Wind zit bij een opleidingsorganisatie die juist daar zijn brood mee verdient. Dat zijn aan een buitenlandse investeerder verkochte schoolboekenhandel Van Dijk Kampen, waar hij nog steeds bij betrokken is, 3.500 inpakkers geen 10% loonsverhoging hoeft te betalen is uiteraard ook niet als in zijn voordeel te ontkennen.

De VVD is de partij van het bedrijfsleven, zij het dat onder Hans Wiegel de partij vals als volkspartij is neergezet. In de praktijk is het nog altijd de politieke facilitaire dienst van de grote ondernemingen. Het CDA heeft zich altijd als hoeder van de christenen opgesteld, dat zij dat voornamelijk voor de welgestelde christenen deed werd verhuld. Alleen hun steun voor de boeren was niet te verhullen. Nu weten wij dat het niet alleen de (grote) boeren zijn, maar ook het bedrijfsleven dat op (te kopen) steun kan rekenen. Geen haar beter dan de VVD maar ook geen haar beter dan Hongarije. De agenda van Mark Rutte verschilt nauwelijks van die van Victor Orbán, over beperking van persvrijheid en corruptie hoor je Rutte niet, maar zolang hij Van der Staaij niet aanpakt is ‘s lands grootste leugenaar ook hypocriet met zijn kritiek op de Hongaarse discriminatie van homo’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *