De prijs van het kinderpardon

Diederik Samsom kon het uitstekend vinden met Mark Rutte. Dat de politieke agenda van Rutte er anders uitzag dan die van zijn eigen PvdA, ach, dat was niet zo’n probleem. Tevreden kon Mark zijn partijprogramma in het regeringsakkoord zetten en zette Diederik het zijne bij het oud papier. De onderhandelingen waren in een oogwenk beklonken, er was slechts één heikel punt, het kinderpardon.

Dat kinderpardon bleek een compleet rechts beleid waard. Dat is slikken, maar als het een goed werkend pardon was geweest, dan kon je er nog vrede mee hebben. Dat was het niet. In de eerste jaren van het pardon kwamen er amper 50 kinderen voor in aanmerking en die waren wellicht ook via de discretionaire bevoegdheid toegelaten. Het heeft voornamelijk valse hoop gegeven met vele drama’s als gevolg. Je partijidealen stuk voor stuk overboord gegooid en daar niet de verwachte beschaafde regeling voor teruggekregen, erger kon Diederik het niet maken

Nu is er een Kabinetscrisis afgewend vanwege alweer de omgang van ons land met kinderen in de asielprocedure. In ruil voor afschaffing van het kinderpardon mogen misschien 300 kinderen hier blijven. Fijntjes werd er op gewezen dat dat kinderpardon toch een wassen neus was.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *