De xenofobie van Jan latten

Een halve eeuw geleden stond de bevolkingsgroei vol in de schijnwerpers, we moesten aan geboortebeperking doen was de breed gedragen conclusie. En dat niet alleen in ons land, maar in de hele wereld. Toen keken we nog wel eens verder dan de eigen grens. Met het rapport van de club van Rome in de hand kon men niet om de eindigheid van wat de aarde aan kan heen. Met die gedachte en de hulp van de pil daalde het aantal geboorten fors. Toch is de bevolking in de afgelopen 50 jaar zonder problemen met 4 miljoen mensen toegenomen. Er is alleen krapte op de woningmarkt, maar die is door de bankencrisis gecreëerd. Daar geniet de vastgoedsector volop van.

De net gepensioneerde demograaf van het CBS Jan Latten is aan het oreren geslagen over de bevolkingsgroei. Hij kiest voor de uiterst beperkte benadering die ook Wilders, Baudet en steeds meer VVD-ers en CDA-ers hanteren met migratie als dreiging. Latten rekent op een 80.000 mensen per jaar die zich hier meer vestigen dan dat er vertrekken. En dan loopt hij leeg over de dreiging van shariawetgeving, onderdrukking van vrouwen en discriminatie van homo’s. Want die migratie zal volgens hem vooral bestaan uit lieden uit Afrika en het Midden-Oosten die hun cultuur en gewoonten mee zullen brengen. En dat is echt eng denkt hij, want de tweede generatie Turken en Marokkanen zijn veel orthodoxer geworden dan de eerste. Ja, Latten, hoe zal dat nou komen? Je zou verwachten dat iemand die academisch is gevormd en die zijn hele werkzame leven tussen de cijfers heeft gezeten iets verder na zou kunnen denken, maar nee. Het blijkt een academicus van het niveau Baudet te zijn. Een hoop lucht, geen inhoud. Met de opkomst van Fortuyn is er een uiterst vijandige sfeer ontstaan jegens eenieder die er niet oud-Hollands wit uitziet. Gelijke behandeling kunnen zij vergeten. Zoals Presser in de jaren 30 zei als reactie op het antisemitisme “dan ben ik maar die vuile rotjood”, zo reageert die tweede generatie deels ook en wordt daarmee orthodoxer dan hun ouders.
David Bowie, geen academisch geschoolde demograaf, was een stuk intelligenter dan Latten. Hij stelde begin deze eeuw dat het begint met gelijkheid en dat pas daarna integratie komt.. Dus niet andersom zoals rechts Nederland en ook Latten bepleit. Dat is xenofobie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *