Demissionair voor altijd

Je zou het Kabinet naar huis sturen gezien de puinhoop die het nu ook van corona weet te maken. Miljarden weggesmeten aan fieldlab-experimenten en nog een generaal b.d trakteren op een testlocatieklus van 1,2 miljard, om festivals in deze julimaand te laten doorgaan. Dan de coronamaatregelen allemaal tegelijk afschaffen en dat een paar weken later weer terugdraaien. De festivalboys hebben hun boel nog niet opgebouwd of ze kunnen het allemaal weer afbreken.
Het was niet eens een verrassing dat de besmettingen zo sterk opliepen dat nu alweer moet worden teruggeschakeld. Engeland was kon als voorbeeld dienen, daar liepen ze een paar weken op ons vooruit met de agressieve deltavariant. Dat wisten Hugo de Jonge en Mark Rutte, althans, dat hoorden zij te weten. Maar ze wilden lekker snel dansen met Janssen. Bij die olijkheid vergat De Jonge te melden dat de Janssenprik pas na een paar weken gaat werken.

De Kamer komt nu terug van reces om hierover te debatteren. De Jonge en Rutte hebben snel excuses aangeboden, voor hen is de kous daarmee af, logisch, want zij zijn al demissionair. De onderhandelingen voor een nieuw Kabinet mogen van Rutte jaren gaan duren, hij liet zich al ontvallen dat demissionair eigenlijk veel fijner regeren is. En al zo mooi, hoe stuur je een demissionair Kabinet naar huis? Niet dus. Het enige nadeel is dat zo’n Kabinet niet met nieuw beleid kan komen. Maar dat is voor Rutte juist een voordeel, de Kamer wil immers een hoop van Ruttes beleid terugdraaien. Etnisch profileren door (o.a.) de Belastingdienst, vastgelopen herstelplan voor Groninger aardbevingsschade door gaswinning, Schiphol dat moet krimpen gelijk de veestapel, de vele manco’s in de zorg en het onderwijs, het falende woningbouwbeleid, de rampzalige bezuinigingen op de rechterlijke macht enzovoort, allemaal prachtig Ruttebeleid dat dreigt te veranderen onder een nieuw Kabinet. Nee, laat Rutte maar mooi tot in lengte van dagen demissionair die erfenis bewaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *