Democratie op zijn Amerikaans

Hoe werkt democratie in Amerika? Michael Persson beschreef in de VK de truc van de aftredend Republikeinse gouverneur Scott Walker van Wisconsin waarmee hij de macht van zijn Democratische opvolger Tony Evers weet te beperken. Een aantal van de bevoegdheden van de gouverneur heeft hij overgeheveld naar het parlement. En dat parlement van zijn Staat Wisconsin is in handen van de Republikeinen. Zo is de macht voor de winnende Democraat door diens Republikeinse verliezer beknot.

De Republikeinen zijn keien in het manipuleren van verkiezingen. Schuwen zij geen middel om een tegenstander in een kwaad daglicht te stellen, ook zorgen zij ervoor dat de aanhang van de tegenstander niet of moeilijk zijn stem kan uitbrengen en dat die stem minder waard is. Zo won Trump met een paar miljoen stemmen minder toch van Hillary Clinton. In Wisconsin won de Democraat Evers niettemin de verkiezingen, maar de winst van de verkiezingen van het parlement in november ging naar de Republikeinen. Die wonnen toen met 46% van de stemmen, ruim minder dan de Democraten. Dat komt door gerrymandering, dirty tricks van de partij van de vrienden van Wilders en Baudet. Democratische wijken worden daarmee zo over Republikeinse verdeeld dat zij nooit een meerderheid kunnen halen. Verder zorgen zij ervoor dat bejaardentehuizen met Democratische aanhang hun stem aan de andere kant van de stad moeten uitbrengen en maken zij met de openingstijden van de stembureaus het stemmen voor velen onmogelijk. En nog wat van zulke trucs.

Als verantwoording voor deze democratie ondermijnende trucs verklaarde de partij van Donald Trump doodleuk dat “de nieuwe gouverneur Evers zeer progressief is en lijnrecht tegenover het beleid staat waar wij in geloven, en zonder Milwaukee en Madison(de plaatsen waar de Republikeinen ondanks hun trucs toch verloren) hadden wij een duidelijke meerderheid”. Het klinkt als Thierry Baudet die zich liet ontvallen dat hij de maatschappij zal gaan zuiveren van al dat linkse gespuis als hij eenmaal aan de macht is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *