Dick Schoof

De geheime dienst(AIVD) is niet zo geheim meer. In alle stilte mensen in de gaten houden die een dreiging voor de staat zouden kunnen zijn, zo opereerde de dienst toen die nog BVD heette. Dat zij ook mensen als bedreiging zien die van ons land een beschaafder oord willen maken laat zien dat zij er niet voor de gewone bevolking, maar voor de macht is. Een politiek ideaal als het nationaliseren van essentiële sectoren in de maatschappij(geef ons onze Postbank terug) maakt je al verdacht. Linkse groeperingen zijn altijd doel van infiltratie geweest. Het is zelfs zover gegaan dat de toenmalige BVD zelf een Marxistisch-Leninistische partij oprichtte. De Russen dachten dat het een club van sympathisanten was en gaven financiële ondersteuning, daar zal bij de dienst veel plezier aan zijn beleefd. Maar ook idealistische landgenoten stortten hun spaargeld op de overheidsrekening. Geen hond weet waar die gelden zijn gebleven.

Extreemrechts wordt nooit erg bedreigend gevonden, onder Dick Schoof, hoofd van de AIVD, al helemaal niet meer. Terwijl het juist steeds sterker en gewelddadiger wordt. Alleen lopen de aanhangers niet meer en masse op kistjes met kale kop en hakenkruis te paraderen, maar keurig in pak. Dick ziet er geen gevaar in.
Extreemrechts pleegt steeds meer aanslagen, recent schoten zij nog een Duitse burgemeester dood die Merkels vluchtelingenbeleid onderschreef. Sinds die aanslag trilt de Bundeskanzler op voor haar ongelegen momenten. Het zou niet raar zijn dat zij lijdt onder het verlies van deze moedige medestander.

Dat de activiteiten van islamitische terroristen de laatste jaren afnemen wil Schoof niet erkennen. Hij suggereert het tegendeel, zoals hij extreemrechts onderschat, al dan niet bewust. Hij trad zelfs naar buiten met waarschuwingen over een islamitische school. Zonder bewijzen te leveren suggereerde hij dat die school een broeinest voor jihadisme zou zijn. Zulke persberichten hadden wij nog niet eerder van de geheime dienst gezien. De school ziet als reactie het aantal leerlingen fors toenemen. Was dat Dicks bedoeling of is hij zo dom?
En dan kwam hij vorige week ook nog met het nieuws dat hij een journalist voor de rechter wil slepen omdat die in diens te verschijnen boek niet alle gewenste veranderingen van Dick wilde doorvoeren. Hij had het netjes ter goedkeuring aan de dienst voorgelegd, maar vond het zwart lakken een beetje te ver gegaan, er moest nog wel enige tekst overblijven. Minister Ollongren greep in en floot Dick terug.
Een hoofd van de geheime dienst met duidelijk sympathieën voor de uiterst rechtse kant en met een gebrek aan respect voor de rechtsstaat moet buiten dienst worden gesteld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *