Diplomatie

Zonder veel vertoon speelt het kader in China een keihard spel met een economisch succes zonder weerga als gevolg. Van een rechtsstaat is geen sprake is, het is een geraffineerde dictatuur. In Rusland zit de geslepen vos en oud-KGB-er Poetin. Een schaker die ondanks een zwakke economie(niet groter dan die van Italië) en een weinig democratisch stelsel zijn land weer redelijk dominant op het wereldtoneel heeft gekregen. Hij sluit even makkelijk vriendschap met Le Pen en Baudet als met Maduro en Assad, als het maar helpt zijn positie te versterken en die van anderen te verzwakken.

De VS heeft dankzij zijn dollar de grootste economie van de wereld, maar ook de meeste schulden.Met de dollar als wereldrekeneenheid kan het land niet failliet. Tenminste zolang de andere grootmachten de dollar nog zo willen zien, of de schade van het afschaffen ervan (nog) niet kunnen dragen. President Trump gaat niettemin als een hulk tekeer en heeft geen idee wat hij aanricht. Hij heeft daarmee voor elkaar gekregen dat China en Rusland en vele andere landen nu steun bij elkaar hebben gezocht en gevonden. Als zij gezamenlijk Amerika dwars willen zitten dan is dat geen probleem en rest de Amerikanen alleen hun militaire macht. Nog voor de wereld ten onder dreigt te gaan aan de klimaatverandering ligt dan een derde wereldoorlog op de loer. De sleutel naar zo’n wereldramp ligt in Washington, in handen van een diplomatieke nul, een dikke zeventiger met het verstand van een kleuter.

Een lichtpunt is de Franse president Emanuel Macron. De uitnodiging van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken tijdens de G-7 Top was een lesje diplomatie voor Trump. Die was te overdonderd om er met een tweet op te reageren. Macron wist ook de druk op de Braziliaanse fascist Bolsonaro op te voeren om de branden in het Amazone-gebied te blussen. Tot verbazing en boosheid van zijn aanhang in Brazilië luisterde en reageerde hij. Onze Rutte probeerde juist druk op Brazilië te voorkomen(!). Want het vernietigen van het tropisch regenwoud is goed voor onze economie. Gelukkig kennen de Fransen nog de macht van de diplomatie en sluiten zelfs zij hun ogen niet voor milieurampen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *