Dit staat de gutmensch te wachten

De roeptoeters van GeenStijl, de reaguurders die op elk forum hun darmen laten leeglopen, zij ergeren zich altijd heftig aan wat zij gutmenschen noemen. De Italianen hebben daarvoor hun eigen woord: buonisti. En in Italië zijn die roeptoeters en reaguurders aan de macht. Wat doen zij met de gutmensch als zij het voor het zeggen hebben?

De burgemeester van Riace, een klein plaatsje in Calabrië, kan het vertellen. Hij is onder huisarrest geplaatst. Zijn misdaad is het helpen van migranten. Hij heet hen welkom en helpt hun aan huizen, er is grote leegstand, en regelt werk voor hen, taken voor de gemeenschap zoals vuil ophalen. Het plaatsje heeft er veel profijt van.
Maar de vicepremier Salvini ziet migranten net zoals de VVD, het CDA, Wilders en Baudet, het zijn gelukzoekers die onze welvaartsstaat bedreigen. Burgemeester Lucano vindt dat oliedomme praat en noemde Salvini daarom een nul. De heilige vrijheid van meningsuiting van de roeptoeters en reaguurders houdt echter op zodra het een andere mening betreft, helemaal de mening van een gutmensch. Salvini wil die buonisti uitroeien, maar laat het in eerste instantie bij een huisarrest.
Wat er kan gebeuren mocht de VVD in een volgend Kabinet uit uitsluitend rechtse partners kunnen kiezen dat toont de huidige Italiaanse regering. En hoor je nu in Den Haag iemand die aan de alarmbel trekt over wat er in Italië gebeurt, neen. Net zomin je daar nog iemand hoort over het aantal verdronken migranten dat wekelijks verder oploopt. Lijkt Rutte op Salvini? Hij zou die rol zomaar kunnen overnemen, Klaas Dijkhoff speelt hem al.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *