Dor hout

Dankzij de focus op leeftijd en achterliggende kwalen denken veel mensen dat zij het coronavirus niet zullen oplopen. Dat zij het virus wel kunnen overdragen aan kwetsbaren interesseert velen niet, want er wordt weer ouderwets gefeest met elkaar. En meteen stijgt het aantal coronabesmettingen, ziekenhuisopnamen en overledenen.
Nog niet zo lang geleden werden 4 jongelui in een zogenaamde achterstandswijk in Leeuwarden beboet omdat zij samen in een flatje een verjaardagsfeestje vierden, afgelopen weekend kregen maar liefst honderd Vinexwijkjongeren in dezelfde stad geen boete voor een illegaal feest. Overal zijn mensen weer massaal de straat opgegaan, logisch, want als je met 300 man opeengepakt in een KLM-toestel mag, dan moet toch alles weer kunnen. Verhaaltjes over een wonder van een ventilatiesysteem in vliegtuigen klinken als een sprookje, en dat is het. Bij een steekproef bleken inderdaad 38 mensen besmet geraakt. Volgens KLM is dat uiteraard niet tijdens de vliegreis gebeurd, het is puur toeval moeten wij geloven. Metingen van het rioolwater op Schiphol tonen wel degelijk een behoorlijke dosis corona aan.

Het Kabinet heeft het economische belang laten prevaleren, dubbele boodschappen en tegenstrijdigheden hebben het beleid ondermijnd. Niettemin is Rutte hier ongekend populair, in Engeland daarentegen vertrouwen de mensen de regering niet. Nu zijn de regels zowel hier als bij de Engelsen versoepeld en doet zich een curieus verschil voor. Terwijl hier mensen en masse de straat opgaan en elkaar weer voor de voeten lopen blijven de Engelsen juist merendeels thuis. Zij vermoeden dat de versoepeling uitsluitend op economische gronden stoelt en dus onverantwoord is. En dat klopt, alleen zijn veel Nederlanders overtuigd dat hen geen corona wacht. Dat oudjes en zieken overlijden zien zij gelijk Telegraafcolumniste Marianne Zwagerman als het snoeien van dor hout. De 13 aan corona overleden verpleegkundigen hoeven dan ook niet op compassie te rekenen, een applausje was genoeg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *