Een stem gestorven

Journalist Max van Weezel is overleden. Opgeleid door wijlen Joop van Tijn was hij één der laatsten uit de stal van VN(Vrij Nederland) uit de tijd dat het weekblad nog kon rekenen op een ruime lezersschare. Intussen is het een maandblad in kleine oplage geworden en bezig de laatste vaste krachten te ontslaan. Naast alle lof die Max krijgt moet ook een schaduwzijde worden benoemd.

In het portret dat Dionne Sax voor omroep Max over hem maakte vertelde hij dat links in de gouden jaren 70 weinig menselijk was in de omgang, bij rechts was het veel gezelliger en daar waren ze nog attenter ook. Wat Max vergat was dat hij rechts van toen vergeleek met het links van zijn VN-bubbel. En die bubbel was inderdaad van een onaangename arrogantie met een sterk hiërarchisch patroon. De arbeider voor wiens rechten gestreden moest worden werd even minachtend bekeken als de zwarte door de koloniaal. Een term als klootjesvolk was doodnormaal en veelzeggend, daar sprak weinig socialistisch gelijkheidsdenken uit, laat staan broederschap.
Geen wonder dat hij het beter kon vinden bij rechts. Velen zijn later moeiteloos overgestapt naar het rechtse kamp. Van de humeurige Wim Kok tot Pim Fortuyn. Kok schuddde de linkse veren af, Pim profiteerde van diens verweesde aanhang.
Ook Max ging mee in het frame dat luisteren naar de “gewone” man was vergeten en dat zij dat wel hadden moeten doen. Nou, Pim Fortuyn luisterde helemaal niet naar die gewone man, hij speelde in op de onderbuik met maar één doel, stemmenwinst. Die doos van Pandora is levensgevaarlijk en het was daarom taboe om er zelfs maar naar te wijzen zolang de Tweede Wereldoorlog nog stevig in het geheugen lag. Pim brak het taboe maar was zich goed bewust van dat gevaar. Arrogant zei hij daarover dat die kiezers bij hem in veilige handen waren. Hij had een politieke weg langs Marxisten, PvdA, CDA en VVD afgelegd, maar nergens bleek hij welkom. Dus dan maar met hulp van het “klootjesvolk” op naar Den Haag.
Hier en daar mogen we nog wat van de arrogantie van de VN-bubbel proeven. Zo laat Elma Draaijer zich als een vrouwelijke Wierd Duk gaan in de Volkskrant, waar ook haar oud-VN-collega Stephan Sanders, inmiddels tot de katholieke kerk bekeerd, als een Antoine Bodar(priester en Baudet-fan) mag preken.

Van Weezel had een prachtige stem, die droeg het onvolprezen programma Argos. Die stem is nu verloren gegaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *