Eerst PVV, nu FvD gehypet

Paul Kee (talkshow Pauw) refereerde aan de tijden dat elke zucht van Geert Wilders werd opgeblazen tot landelijk wereldnieuws. Nu “lopen we zo achter Thierry Baudet aan” vertelde hij op Radio 1.
Waarschijnlijk onbedoeld liet hij zien waar de journalistiek de fout ingaat. De Telegraaf gaat er prat op activistische journalistiek te bedrijven, Kee stelt nu dat de hele journalistiek zo werkt. Uit onderzoek is gebleken dat media-aandacht tot wel 2% verschuiving kan leiden in de politieke stellingname van de nieuwsconsument, per keer! Besteden Kee en zijn collega’s dagelijks een hoop aandacht aan één bepaalde politicus, dan kan die politicus zich verheugen op een flinke toename van zijn aanhang. Nu de aandacht van veel journalisten zoals Kee niet meer op Wilders maar op Baudet is gericht kun je dat in de peilingen inderdaad terugzien. Maurice de Hond zag Wilders sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 20 zetels zakken naar 16 terwijl Baudet van 2 naar 12 ging. Baudet won ook nog zetels van Rutte, Buma en Pechtold.
Media-aandacht lijkt een doorslaggevende factor voor de winst van een politieke partij. Baudet is daarnaast meester in het bespelen van het internet, zodat hij behalve de volgers van de oude media ook al degenen die Twitter en FaceBook als nieuwsbron zien bereikt.
In Amerika is Fox de machtigste nieuwszender en op internet zijn daar de Breitbartsites de publiekstrekkers, allemaal uiterst of extreem rechts. Hier krijgen extreem rechtse politici ook op de publieke zenders alle aandacht. Bij de Amerikaanse papieren nieuwsmedia is Time in handen gekomen van de aartsconservatieve libertijnse broers Koch. Zij hebben Trump (mede) aan de macht geholpen en hebben nu dus nog meer mogelijkheden om de stemming te sturen. Trump noemt de media links, terwijl die voor het overgrote deel in handen zijn van uiterst rechts. Wilders en Baudet roepen hetzelfde terwijl de media hier ook echt niet links te noemen zijn. De grootste krant is de meest rechtse (Telegraaf), de enige linkse omroep was de VARA, maar dat is lang geleden. De laatste voorzitter was nog net geen VVD, hij zat bij D66. En die partij staat economisch net zo rechts als de VVD, het verschil zit hem slechts in het voorstel van het voltooide leven en het legaliseren van de inkoop van coffeeshops.
De media maakten Wilders groot, maar die kwam desondanks niet verder dan rond de 30 zetels in de peilingen, nu maken ze Baudet groot en die weet wellicht slimmer met de aandacht om te gaan en zal dan Wilders ver kunnen overtreffen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>