Eigen verdienste?

Rechts heeft één gemeenschappelijk mantra, alles wat je bereikt is je eigen verdienste, de meritocratie. Ben je rijk? Eigen verdienste. Ben je arm? Eigen schuld. Dat is zo omdat we allemaal dezelfde kansen hebben stellen de anti-socialisten. Dat er van gelijkheid geen sprake is ontkennen zij gemakshalve, dat niet iedereen de capaciteit of instelling heeft die de meritocratie vereist willen zij evenmin zien.

Een mooi praktijkvoorbeeld over de geprivilegieerde positie van velen in de top van ons land is het faillissement van jonkheer Six. Geert Mak zou een extra hoofdstuk over deze telg aan zijn boek over de familie Six moeten toevoegen. Waar de ene Nederlander met een niet boreale naam zich een ongeluk solliciteert zonder maar één keer te worden uitgenodigd voor een gesprek, daar wordt Six alleen vanwege zijn naam vriendelijk opgebeld om miljoenen te gaan verdienen. Quote-oprichter Maarten van den Biggelaar zag weer een leuke start-up, leasen van zonnepanelen, en met een chique naam moest makkelijk startkapitaal los te krijgen zijn. En dat lukte, de gemeenten Amsterdam en Utrecht en de provincies Fryslân en Drenthe staken er ongezien 3 miljoen in. De Triodos Bank sprong er even blind achteraan. Experts vonden het allemaal wel erg riskant en dat leidde tot Kamervragen. Maar het financiële lichtgewicht Henk Kamp, door zijn VVD tot minister van Economische Zaken gebombardeerd, zag slechts de fraaie naam van de directeur, een echte Six, en greep niet in. Bovendien was er ook nog een zonnedakenbedrijf bij betrokken met een ware prins aan het hoofd, prins Maurits van Oranje.

Nu heeft jonkheer Six het faillissement aangevraagd. Zijn bedrijf is niet boven de 60 klanten gekomen met vorig jaar een omzet van 22.000 euro. Na een uitzending van Kassa waren er nog 30 klanten over. Six was directeur en enig werknemer met een werkruimte in de kantoorkolos van ooit Achmea in Leeuwarden. Er waren ook nog 3 commissarissen en een gevolmachtigde met een contractbevoegdheid van 7,5 miljoen euro. De miljoenen zijn verdwenen, de schuld van alleen de Friese tak is 316.000 euro. Welkom in de wereld van “zo heurt het”. Dik 3 miljoen euro gemeenschapsgeld heeft deze ene jonkheer laten verdampen. En dan weer lekker koninklijk jagen of met Jort kelder en Thierry Baudet mariniertje spelen op Vlieland. Allemaal eigen verdienste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *