En nu luisteren!

Groningers vertrouwen de regerende partijen niet, de VVD, het CDA, de PvdA, D66, gedoger PVV en de CU, allemaal zaten ze aan de knoppen, maar draaiden die van het gas niet dicht. Fatsoenlijk afwikkelen van schade kwam nooit van de grond, protesten hielpen niet, het bleef hooguit bij toezeggingen en daarvan weet elke Groninger dat die niets betekenen. Eerst zien, dan geloven is hun motto dus.
En waarom zouden de Groningers dan wel de angstpraatjes geloven die de burger moesten verleiden om voor de sleepwet te stemmen? Al zijn privacy over boord tot en met zijn medische dossiers. O, er zal heel voorzichtig mee worden omgesprongen, met goed toezicht enzovoort, maar dat soort verhalen hanteert Den Haag al zo lang er gas wordt gewonnen, en nooit bleken die mooie woorden waar. Zij stemden daarom massaal tegen die sleepwet.
Zo heeft Den Haag bij veel meer bevolkingsgroepen zijn krediet verspeeld. Waarom zal de gekleurde Nederlander vertrouwen hebben in de politie die hem wekelijks staande houdt voor een “routinecontrole”? Die als reactie op een grap je met een nekklem van het leven berooft? Of het advies vertrouwen van de witte onderwijzer die vmbo een juiste keuze acht voor je uiterst pientere dochter?
Hoe verder van Den Haag, hoe groter het wantrouwen. Niet gek als je ziet dat alles in Den Haag draait om de economie van de Randstad. Zelfs de Brabantse economische motor rond Eindhoven komt er bekaaid vanaf, moet het vooral zelf voor elkaar boksen. Philips zette niet voor niets zijn hoofdkantoor dichtbij het vuur in Amsterdam.
Dat ook Friesland in meerderheid tegen stemde bij het referendum gaf vreemde reacties. Omdat in een aantal gemeenten al gemeenteraadsverkiezingen waren gehouden ging het daar alleen om het referendum. In de media werd de conclusie getrokken dat “alleen de tegenstanders moeite hadden genomen om naar de stembus te gaan”.
Je kunt evengoed stellen dat het de thuisblijvers geen barst uitmaakte of dat het hen niet interesseerde hoe dat referendum uit zou pakken. En dat dus degenen die wel stemden er zeer goed over hadden nagedacht. Naar die stemmen zou je daarom des te beter moeten luisteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *