Energietransitie

Het lijkt erop dat bij deze coronacrisis weer net zo stupide kansen worden gemist als bij de bankencrisis. Toen sloeg Balkenende met Wouter Bos als een bezetene aan het bezuinigen, maar werden tegelijk miljarden gepompt in de financiële zeepbel die de crisis had veroorzaakt. Die bezuinigingen waren desastreus voor onze huisvesting, er is een enorm tekort aan woningen ontstaan.
Nu wordt er wederom veel geld in de economie gestopt, maar of dat slimme investeringen zijn. Een Booking.com dat net 5 miljard aan aandeelhouders had uitgekeerd kreeg meteen 65 miljoen toegestopt, een KLM dat miljarden krijgt zonder voorwaarden, terwijl moederbedrijf AirFrance wel (o.a. milieu-)eisen kreeg van Macron. De Denen gaven alleen steun aan bedrijven die geen banden met belastingparadijzen hebben, daar viel dus ook ons land onder. En Famke Louise kreeg 65.000 om te zeggen dat de coronamaatregelen goed waren.
Als extra bonus komt er ook nog een paar miljard bij dat ogenschijnlijk wel geoormerkt is. Een pot geld om “innovatieplannen” van bedrijven te financieren. Zo’n regeling was er al eens in de jaren 80. maar werd al snel weer afgeschaft omdat van de beloofde innovaties niets terecht kwam. Het bleek één grote fraude. Waarom dan nu weer zo’n regeling? Het is een compensatie voor het niet afschaffen van de dividendbelasting.

Wat Balkenende en Bos hadden moeten doen was vol inzetten op investeringen die zowel duurzaam als sociaal zijn. En Diederik Samsom had dat met zijn klimaattafel alsnog op de kaart moeten zetten. Geen subsidies voor zonnepanelen en windmolens die alleen worden opgesoupeerd door Rijkman Groeninks en buitenlandse investeerders en burgers die een inkomen hebben waarmee zij makkelijk zelf 9 zonnepanelen op hun dak kunnen laten plakken. Slim en sociaal was geweest om woningcoöperaties krediet te verstrekken om hun woningbestand energie-neutraal te maken. Het had een hoop werk gecreëerd in die crisistijd en het had gelijk de slechtst geïsoleerde huizen zelfvoorzienend gemaakt en van het gas af gehaald. Het was sociaal geweest omdat bewoners van die huizen eindelijk ook over een fatsoenlijke woning zouden beschikken en bovendien in plaats van het duurst uit te zijn wat stookkosten betreft geld zouden overhouden. Nu hebben de bovenmodaal verdienende landgenoten vaak goed geïsoleerde woningen voorzien van gesubsidieerde zonnepanelen en betalen zij geen of amper energiekosten. Dat had natuurlijk andersom gemoeten. Nog schrijnender dat onder Rutte op advies van Samsom energie bij hoog verbruik (lees slecht geïsoleerde huizen voor de laagst betaalden) zwaarder wordt belast. Ofwel de zwakste schouders mogen de zonnepanelen van de sterkste schouders betalen.
Wat nu moet gebeuren is alsnog zorgen voor verduurzaming van de sociale woningvoorraad en het aanvullen van die voorraad met een paar honderdduizend duurzame woningen. De rijken zorgen er echt zelf wel voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *