Ethiek is verdwenen

Is er op rechts nog enig ethisch besef? De spreekbuis van rechts Nederland en zelfverklaard hoeder van normen en waarden, de Telegraaf, ging deze week 3 pagina’s rancuneus tekeer over het zoontje van Femke Halsema. Met een nepwapen op zak wat brandblussers leegspuiten op een verlaten woonboot werd door VPRO-zomergast Van den Heuvel in chocoladeletters beschreven als een gewapende inbraak. De kinderen van de Telegraaf-journalisten en -lezers doen wel ergere dingen, dat hoort volgens hen bij het opgroeien tot #metoo-macho, maar nu heeft zo’n gutmensch ook een dergelijk kind, hoera. Het nepwapen is overigens dankzij de politieke vrienden van de Telegraaf sinds 2014 legaal, je mag je er alleen niet mee in het openbaar vertonen. Hoe ethisch is het om een kind van 15 als een zware crimineel af te schilderen puur uit rancune.
De hoofdredacteur van Quote, graaf Sander Schimmelpenninck, is zeker geen linkse jongen, maar hij omschreef de rechtse kant van Nederland als egoïsten. Bij een oud feodaal geslacht hebben ze tenminste nog enig ethisch besef.

Er is één sector waar je zou verwachten dat ethiek een rol speelt, de farmaceutische industrie. Maar die sector is juist één van de meest winstgevende, samen met de wapenindustrie. Winst gaat daar voor alles. Dat was ooit anders. In de 19e eeuw was het onethisch om voor medicijnen patent aan te vragen. De medicus die iets had gevonden om een ziekte te genezen vond dat iedereen dat middel moest kunnen maken zodat iedereen geholpen kon worden. Maar de cowboys kwamen ook deze sector binnen en vergaarden patenten en concurreerden alle ethische farmaceuten kapot. En zo gaat het overal. De bioboer die alles netjes doet wordt door de overheid het hardst gepakt bij maatregelen om de veestapel te verkleinen, terwijl hij niet de veroorzaker van die te grote veestapel is. En zijn niet-biologische concurrent plakt ongestraft een biosticker op zijn niet-biologische product. Ook Carla Schouten weet niet hoe zij aan deze onrechtvaardige praktijken een einde kan maken. Rechts heeft de controle en regels grotendeels afgeschaft, het gevolg is criminalisering van ons hele land.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *