Failliete gezondheidszorg

In een klap gingen de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaart failliet. Loek Winter was de pionier die sprong in het neoliberale gat dat door CDA en VVD in de gezondheidszorg geslagen was. Mooi vond hij het om ondernemer in de zorg te zijn, en natuurlijk was het geen punt dat er (op papier) geen winst mocht worden gemaakt, zijn hart lag bij de zorg en daar ging het de goedheiligman om. Wat zal dat hart nu bloeden bij het faillissement van zijn IJsselmeerziekenhuizen. Of misschien ook wel niet, als je Follow the Money volgt weet je zeker dat dat niet het geval zal zijn.

De ziekenhuizen zijn niet meer dan een massa stenen hebben wij van de minister Bruno Bruins begrepen, maar dan wel een berg steen waar een hoop geld in om gaat. En elke in de Amerikaanse kapitalistische leer gelovende ondernemer weet dan dat daar veel te halen valt. Je hebt een taxi met chauffeur en een klant die een taxi nodig heeft, daar komt het Amerikaanse kapitalistje lekker tussen zitten met een computerprogramma en graait een flink deel van de geldoverdracht binnen. Om de zaak voor elkaar te krijgen moet je slechts wat in IT investeren en een Neelie Kroes inhuren om politiek tegengas te ontlopen. En daar is Uber geboren. Wat Winter met de ziekenhuizen deed is niet eens heel veel anders. Hij nam een belang in een kankermedicijnenfabrikant die zijn middelen aan Winters ziekenhuizen verkocht. Met een fors winstpercentage. Winters ziekenhuis mag dan wel geen winst maken, Winters fabrikant natuurlijk wel. Terwijl er naïef gedacht werd dat ondernemers in de gezondheidszorg stapten met de verwachting dat ergens in de toekomst winst wel zou worden toegestaan blijkt dat die winst al meteen binnenstroomde.

Elon Musk bouwt zijn Tesla’s en maakt nog steeds geen winst, zijn toeleveranciers wel. Dus krijgt hij de financiering moeiteloos rond. Maar bijna niemand weet dat de Amerikaanse belastingbetaler Musk 5 miljard subsidie heeft gegeven. En verliezen zijn in de VS vast net zo aftrekbaar als hier en kun je dus ook als winst zien. Hoewel de rijken en bedrijven daar al zo goed als geen belasting betalen. Het is ziek dat wij onze gezondheidszorg aan die wildwestkapitalistische wereld hebben uitgeleverd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *