Fraude met de ww

Van NOS-Journaal tot Telegraaf, de media brachten groot het nieuws over fraude door Polen en andere Oost-Europese arbeidsmigranten met de ww-uitkering. En dat de EU die fraude nog wil verergeren door hen toe te staan gedurende hun werkloosheid naar hun thuisland terug te keren. Als de nieuwsconsument de media goed heeft begrepen, dan duikt een Poolse arbeidsmigrant na een paar maanden werken in de ww om lekker thuis tot wel een half jaar vakantie te vieren.

Er lopen blijkbaar maar weinig journalisten rond met enige kennis van de werkloosheidsuitkeringen, want zo werkt het natuurlijk niet. Je komt alleen in de ww als je bent ontslagen, nooit als je zelf ontslag neemt. En je krijgt niet een half jaar ww na een paar maanden werken, je moet minimaal een half jaar gewerkt hebben om recht te hebben op 3 maanden ww. Voor een half jaar ww moet je zes jaar(!) hebben gewerkt.  En natuurlijk alleen voor witte banen, want de baas moet wel premies hebben afgedragen.
Nu zijn er bazen die gebruik maken van allerlei subsidieregelingen en daar creatief mee omgaan. Dan is het lucratief om na een korte periode iemand te ontslaan en na een paar maanden weer aan te nemen. Je bent dan ook nog verlost van het gedoe met een vast contract, zo’n relikwie uit het verleden waar zelfs de zo naar oude tijden hunkerende Baudet vanaf wil. De Pool wordt dus ontslagen omdat zijn Nederlandse baas daar financieel voordeel bij heeft. Die baas stuurt hem naar het CWI en zegt hem dat hij over een paar maanden weer terug mag komen. Vervolgens maakt de rechtse politiek een hoop kabaal over frauderende Polen die zonder enige kritiek door de media wordt overgenomen. En dat kabaal gaat in feite alleen over het mogelijk niet solliciteren van de Pool omdat hij lekker in Polen zit. Maar ja, aanpakken van de bazen, daar heeft rechts Nederland geen zin in. Dus worden de ontslagen Polen maar als fraudeurs weggezet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *